Obrázek k článku RECENZE: Paramore udeřili silou orkánu. Nová deska má výjimečný spád
| Michael Švarc | Foto: Atlantic Records

RECENZE: Paramore udeřili silou orkánu. Nová deska má výjimečný spád

Čekání na novinku od Paramore trvalo bez několika měsíců šest let. Deska This Is Why by se proto klidně dala označit za comebackovou a návrat je to vskutku parádní a hudebně přesvědčivý. Kapela se po prosluněném a popově pojatém After Laugher přiklonila zpět k tvrdším kytarám, přesto svůj zvukový záběr opět rozšiřuje.

Stejně jako je deska This Is Why do určité míry comebacková, je i pandemická. Kromě jiného. Hayley Williams se tu dotýká lockdownu, psychického zdraví, ale i společnosti jako takové se všemi jejími nešvary: násilím, nenávistí, rasismem, nezdravými vztahy a podobně. Je to album, které je do jisté míry agresivní a naštvané, aniž by muselo za každou cenu tlačit na pilu a ukazovat ostré lokty. V některých momentech se ohlíží do minulosti a dává připomenout starší tvorbu kapely, z velké části je ale z hlediska zvuku krokem vpřed. Ovlivnily ho také Foals nebo Bloc Party.

Paramore už nicméně překročili škatulku ryze rockové skupiny, na This Is Why rozšiřují svůj zvukový záběr a nekladou si žádné zbytečné žánrové mantinely. I proto po šesti letech od poslední desky dokážou opět vyburcovat a vydobýt si pozornost. Neusnuli na vavřínech, netěží jen z toho, co jim kdysi masivně fungovalo, ale na tvorbu nahlížejí s invencí. Tu míchají trochu retra, tu jsou zase zcela současní.

Podobu nového alba zcela jistě ovlivnily také sólové desky Hayley Williams vydané v letech 2020 a 2021, které se na This Is Why sem tam zvukově odrážejí. Je příjemné zjištění, že Paramore mají i po letech co říct a čím obohatit.

This Is Why je ostrá a mnohdy divoká jízda. Tedy co se týče drajvu. Jinak Paramore přesně vědí, kam směřovat a co sdělit. Už titulní song, jenž album zahajuje, je naprostá pecka na první dobrou oscilující mezi poklidnými slokami a sebevědomým refrénem s výraznými kytarovými riffy. A právě tahle vyváženost desku dobře charakterizuje. Jsou tu písně, které zprvu mohou působit nenápadně, ale pak explodují do zvukové supernovy, a jsou tu písně, které kladou důraz na větší intimitu a komorní vyznění, jako třeba melancholická a zádumčivá Liar. Je to vkusně zkomponovaný mix nálad, jenž drží skvěle pohromadě.

Polaritu ale dobře reprezentuje i projev Hayley Williams, která se v písních jako The News drží svého charakteristicky pichlavého projevu, ale třeba ve zmiňované Liar je takřka k nepoznání, protože zkouší objevovat nové polohy. Na This Is Why se zkrátka Paramore podařilo najít dobrý balanc a žánrové rozkročení. Deska má spád, je proměnlivá, zábavná a neunylá.

Možná nejdůležitější je však skutečnost, že kapela nestaví na zašlé nostalgii. Stále se jí daří držet krok s dobou a dobře stárnout se svými fanoušky. I díky tomu Paramore umělecky i nadále rostou.

Verdikt 85 %
Deska This Is Why je dospělost se vším všudy. Jednak tematicky, ale i značnou hudební vyzrálostí. Kapela dala dohromady písničky, které skvěle rozšiřují její sonický vesmír, a přesto mají rozpoznatelný rukopis.