Obrázek k článku "Já do důchodu nemůžu!" Příběh zavilosti a nového alba Ozzyho Osbourna
| Jarda Konáš | Foto: Sony Music

"Já do důchodu nemůžu!" Příběh zavilosti a nového alba Ozzyho Osbourna

Praotec metalu se vrací s novou deskou. Fanoušky namlsala už ta předchozí a hvězdná sestava na novince slibuje mnohé.

Ozzyho předloňská deska Ordinary Man by se dala považovat za comebackové album. Jistě, Ozzy nikdy ze scény nezmizel. Čile koncertoval, a dokonce natočil studiovku s Black Sabbath, ale mezi jeho sólovými nahrávkami byla už téměř desetiletá prodleva.

Rozdíl generací

O to větší sílu v sobě Ordinary Man měla. Můžeme namítat, že naživo je Ozzy už tak trochu vlastním stínem a poslední koncerty v Česku to bohužel potvrzovaly. Ale ve studiu se dokázal vždycky vyhecovat k vynikajícím výkonům. Ordinary Man navíc produkoval Andrew Watt, tehdy devětadvacetiletý chlapík, který se v posledních letech stal jedním z nejzajímavějších producentů nastupující generace.

Watt a o dvě generace starší Ozzy si sedli natolik, že zpěvák už během vydání Ordinary Man plánoval další práci. „Doufám, že už příští měsíc půjdu a začnu s Andrewem dělat další desku. Stejně to plánuju na chvíle, kdy nebudu na turné,“ řekl Ozzy už v únoru 2020 v rozhovoru pro iHeart Radio. A protože přišel covid a turné šlo k ledu, nové album Patient Number 9 je skutečně na světě. S ohledem na předchozí desky jde o nevídané nadšení pro novou tvorbu. Zatímco Scream a Ordinary Man od sebe dělila dekáda, novinka se rodila pouhé dva roky. A to navíc už na podzim 2021 společnost Sony oznámila, že Ozzyho novinku vydá během několika měsíců.

V pilotním singlu hostuje Jeff Beck.

Ozzy svůj tvůrčí zápal ve výše zmíněném rozhovoru popsal jasně: „Přemýšlel jsem nad tím. Občas mám takové šílené myšlenky. Ale já do důchodu nemůžu. Miluju fanoušky.“ Ordinary Man sklidila pochvalné, až nadšené recenze a lze očekávat, že na skvělý zvuk i silnou tvůrčí stránku novinka Patient Number 9 naváže. Andrew Watt mezitím produkoval několik dalších hvězd, Miley Cyrus, Eltona Johna, navíc stojí za letošní výtečnou sólovkou Earthling od Eddieho Veddera z Pearl Jam. I na ní se sešla hvězdná muzikantská parta, Josh Klinghoffer a Chad Smith z Red Hot Chili Peppers, Ringo Starr, Elton John, Stevie Wonder a další. Výsledek byl báječný.

Dream team i staří přátelé

Stejný model Watt zvolil pro nahrávání Patient Number 9. K Ozzymu se ve studiu přidali Jeff Beck, Eric Clapton, Mike McCready z Pearl Jam, Robert Trujillo z Metalliky, další basák Duff McKagan, tentokrát z Guns N‘ Roses. A zabubnoval si i nebožtík Taylor Hawkins z Foo Fighters.

Pilotní singl Patient Number 9 vyšel už v červnu a Ozzy si nemohl vychválit spolupráci s Jeffem Beckem, který do skladby nahrál sólo. „Mít na desce někoho jako Jeff Beck je prostě neuvěřitelné. Absolutní čest. Není další kytarista, který by hrál jako on a z jeho sóla v Patient Number 9 mi spadla brada,“ nešetřil Ozzy chválou. Ale tím velká kytarová jména na albu nekončí. Ke zpěvákovi se samozřejmě znovu přidal i jeho dlouholetý spoluhráč Zakk Wylde, který se stal před několika měsíci novým kytaristou po dvaceti letech obnovené Pantery.

A největší lahůdkou pro fanoušky Black Sabbath bude na Patient Number 9 bezpochyby hostování Tonyho Iommiho. Ten se totiž na Ozzyho sólové desce objevuje vůbec poprvé. Kruh se uzavřel, staří přátelé spolu zase pečou i mimo domovskou kapelu. Společná skladba se jmenuje Degradation Rules a Iommiho nekompromisní kytara to odpálí už na úvod jak za starých časů.

Zdraví na prvním místě

Ozzy ani rockový tým snů, který se ve studiu sešel, novinku před vydáním moc nekomentovali. Dalo se to pochopit, zpěvák měl poslední měsíce úplně jiné starosti. Ve stejné době, kdy oznamoval desku Patient Number 9, se podroboval zásadní operaci a následné rekonvalescenci, která podle jeho manželky Sharon „rozhodovala o jeho osudu po zbytek života“. Oficiálně žádné bližší informace zveřejněny nebyly, bulváru se však podařilo zjistit, že se Ozzy podrobil operaci krku a zad. V roce 2003 měl nehodu na čtyřkolce a od té doby se mu bolesti a problémy s pohybem čas od času vracely. Operace byla podle spekulací řešením stupňujícího se problému.

Rekonvalescence nejspíš probíhala podle představ, na začátku srpna už totiž Ozzy vystoupil živě na závěrečném ceremoniálu letošních Her Commonwealthu, který se odehrál ve zpěvákově domovském Birminghamu.

Vystoupení bylo kratičké a na Ozzym bylo vidět, že poslední měsíce byla starost o zdraví přednější než muzika. I tak šlo ale o dojemný moment. Na pódiu se totiž opět sešel s Tonym Iommim a společně zahráli svou slavnou píseň Paranoid z repertoáru Black Sabbath. „Miluju tě, Birminghame, je skvělé být zpátky,“ řekl dojatý Ozzy z pódia. Za vystoupením se později ohlédl ještě na svém Instagramu, v narážce na předchozí zdravotní problémy dal fanouškům naději, že se mají ještě na co těšit: „Báječný způsob, jak to všechno uzavřít. Díky, Birminghame. Díky, díky, díky!“

Ozzy na závěrečném ceremoniálu Her Commonwealthu. 

Dnešní Ozzy

Ozzy má evidentně chuť se k muzice zase vrátit, a to je dobrá zpráva. Album Patient Number 9 vyšlo 9. září, živě je u nás s kapelou představí 19. května 2023, kdy do pražské O2 areny přijede i s Judas Priest coby předskokany. Své rozlučkové turné No More Tours 2 odstartoval už v roce 2018, ale opakovaně je přerušil covid. Snad už to tentokrát klapne. Jak díky ustupující nákaze, tak – zaklepejme na dřevo – díky Ozzymu zlepšujícímu se zdraví.