Obrázek k článku Dolní Vítkovice v termínu Colours of Ostrava uvítají elektronický Hotspot a festival Czech Music Crossroads
| Šárka Hellerová

Dolní Vítkovice v termínu Colours of Ostrava uvítají elektronický Hotspot a festival Czech Music Crossroads

Colours se opět dočkáme až příští rok, hudba však areálem festivalu zazní již brzy. 14. července vystoupí na unikátním a pro koncert dosud nevyužitém místě finský hudebník Axel Thesleff. Crossroads budou ve dnech 15.–17. července patřit mimo jiné Radkovi Baborákovi se souborem Orquestrina a poctou Ástoru Piazzollovi, Bratrům Orffům, Beatě Hlavenkové či Clarinet Factory. Návštěvníkům poodhalí hudební zákulisí.

Jediný, zato zcela výjimečný koncert nahradí obvyklé rušné dění v den, který měl připadnout prvnímu dni Colours of Ostrava. Vystoupení finského muzikanta a producenta Axela Thesleffa se odehraje na předem neznámém místě v Dolních Vítkovicích. Přestože v době Colours se hraje leckde, zde zatím žádná party ani koncert neproběhly. Přesnou lokaci se dozví pouze držitelé vstupenek. Thesleffa diváci uvidí v rámci koncertní série Hotspot. Tu iniciovala společnost SMART Production ve spolupráci s Colours of Ostrava a představila se poprvé v lednu koncertem Floexe na Strahovském stadionu.

Hotspot spojuje zajímavou hudbu s netradičními koncertními scénami a na Colours poprvé přivítá publikum nejen online. Rovněž poprvé bude Hotspot patřit zahraničímu hudebníkovi. „Hudbu Axela Thesleffa, která spojuje taneční elektroniku s rockem, post-rockem, metalem a je ovlivněna klasikou i východní tradicí, doplní po západu slunce působivá světelná podívaná i projekce na budovy Dolních Vítkovic,” láká Filip Košťálek z týmu festivalu. Jako první ten večer vystoupí český hudebník, producent a performer Ventolin.

Další tři dny, 15. - 17. července, se bude konat akce, která obvykle Colours of Ostrava předchází. Showcase festival Czech Music Crossroads bývá událostí především pro odbornou veřejnost, letos se otevírá širšímu publiku. „Letošní Czech Music Crossroads vzhledem k přesunu Colours of Ostrava plánujeme o to více otevřít nejen pro odbornou veřejnost, ale také pro všechny, kteří si chtějí po dlouhém období koronavirového půstu užít živé koncerty i příjemnou letní festivalovou atmosféru," vysvětluje ředitelka Czech Music Crossroads Petra Hradilová. V sálech dolu Hlubina nabídne dva plnohodnotné večerní koncerty a řadu zkrácených půlhodinových vystoupení pečlivě vybraných domácích a zahraničních kapel.

Ve čtvrtek 15. července představí naživo světově proslulý hráč na lesní roh a dirigent Radek Baborák se svým souborem Orquestrina poctu Ástoru Piazzollovi, nejslavnějšímu skladateli argentinského nuevo tanga, od jehož narození letos uplyne 100 let. „Jde o naprosto unikátní zpracování Piazzollových nejslavnějších skladeb. Jejich živelně energická, ale současně i lyricky zahloubaná interpretace povyšuje Piazzollovu mistrovskou kompoziční invenci na světovou úroveň. Jde o jednu z mála příležitostí slyšet Radka Baboráka a jeho soubor na pódiu v České republice," zdůrazňuje jeden z organizátorů Jiří Moravčík. Koncert je uváděn ve spolupráci se Svatováclavským hudebním festivalem.

V sobotu 17. července se do Ostravy po třech letech vrátí Bratři Orffové. „Neofolková kapela propojující ve své tvorbě elektroniku s intimním folkem a dadaistickými texty zahraje na ojedinělém koncertu průřez více jak dvacetiletou tvorbou,” zve Jiří Moravčík.

V rámci showcase vystoupí Beata Hlavenková a Kapela Snů, Clarinet Factory, Tomáš Kočko & Orchestr, Hrubá hudba a Omnion, z Polska Orkiestra św. Mikołaja, Ciśnienie a Resina, ze Slovenska pak Barbora Botošová, Hrdza a Folk Band Pokošovci. Sedmý ročník Czech Music Crossroads nabídne celkem třináct koncertů.

Proběhnou také workshopy a panelové diskuze nad aktuálními hudebními a kulturními tématy. Hlubší vhled do zákulisí hudebního průmyslu slibují události s názvy: Jak to zvládly velké festivaly, Co s tím, když jsou prázdné kluby a prázdné diáře, Když nejde zvuk, světla nesvítí a není co stavět, O čem psát, když se nehraje?, Pandemic Success Stories nebo Granty, podpora, export, plány.

Svoji účast přislíbili například lucemburský publicista Willi Klopottek, ředitel španělského festivalu Fira Mediterrània de Manresa Jordi Fosas, holandský kurátor festivalu Welcome to the Village Koen ter Heegde, dramaturgyně festivalu festival Todo Mundo Marija Vitas, ředitel marockého festivalu Visa For Music Brahim Elmazned, hudební publicistka a producentka slavného rádiového pořadu A World In London Sophie Darling, ředitelka významné estonské agentury JV-Promotion Juliana Volož nebo vedoucí produkce slovinského festivalu Druga Godba Festival Dojrana Prokopieva.

Vstupenky na Hotspot i Czech Music Crossroads jsou v prodeji

Colours of Ostrava se dočkáme 13.-16. července 2022 a hlavními hvězdami jsou The Killers, Twenty One Pilost a Martin Garrix.