Obrázek k článku OBRAZEM: Dojemná pocta pro Mekyho Žbirku. Marika Gombitová zpívala s jeho synem Davidem
| Petra Divoká | Foto: Juraj Šebok

OBRAZEM: Dojemná pocta pro Mekyho Žbirku. Marika Gombitová zpívala s jeho synem Davidem

Na bratislavském koncertě k nedožitým sedmdesátým narozeninám Mekyho Žbirky zpívali jeho písně kolegové ze Slovenska, Česka i Velké Británie. Jedním z vrcholných momentů byl duet Nespalme to krásné v nás, kterým halu dojala Marika Gombitová s Davidem Žbirkou.

Bratislavský koncert byl druhým z trojice tribute vystoupení pro Mira Žbirku. Zatímco gig v Londýně lákal na klubovou atmosféru a Petra Čecha za bicími, ozdobou bratislavského vystoupení se stala někdejší Žbirkova kolegyně z Modusu Marika Gombitová. Poslední koncert bude  v den nedožitých Mekyho narozenin 21.10. v pražské hale O2 Universum.

Marika Gombitová zazpívala s Davidem Žbirkou duet Nespalme to krásné v nás. Byl to jeden z mnoha dojemných momentů celého večera. Žbirkův syn zazpíval i aktuální singl Nejsi sám z alba Posledné veci, které dokončil v roli producenta

Všechny zpěváky doprovázela skupina Mekyho Žbirky, jejímž kapelníkem je Jan Ponocný. Večer otvírala Katarina Knechtová, která zazpívala Atlantidu.  

Slovenskou hudební scénu reprezentoval také Peter Nagy. Zhostil se hitu Zažni, jednoho z prvních hitů Žbirkovy kariéry. 

České muzikanty reprezentoval Petr Ostrouchov, který se dnes profiluje spíš jako producent a vydavatel nezávislé hudby. Ale se svojí bývalou kapelou Sto zvířat hrávali v rytmu reggae píseň Dr. Jekyll, Mr. Hyde.

Přidala se i kapela Midi Lidi, která v létě vzdávala Žbirkovi hold na festivalu Pohoda, kde předvedla set inspirovaný jeho elektronickým obdobím. Na koncertní poctě zahráli píseň Do člna. 

"Kvůli těm písničkám jsme tam přece všichni byli! A všechny ty skvělé songy napsal jeden člověk! Úžasně pracovitý člověk, ten Miroslav Žbirka!" napsal po koncertě na Facebook Petr Fiala z Mňágy a žďorp, který se zhostil hitu 22 dní. 

Další silný moment obstaral Jan Lehotský, kapelník Modusu, ve kterém Žbirka poprvé zažil, co je to úspěch. Velký sen mora s ním zpívala celá po strop zaplněná hala. 

Meky Žbirka byl výjimečný tím, že jeho hudba překračovala generace. Vždy věděl, jaká hudba je aktuální a o generace mladší hudebníci si ho vážili. Hold mu vzdala i dcera Lenky Filipové Lenny 

Anglickým hostem koncertu byl producent Rob Cass. Ten společně s Mekyho kapelou vystříhal klasiky od milovaných Beatles. Při Hey Jude zpívali sborem všichni v sále. 

Průvodcem a strůjcem večera byla Kateřina Žbirková. Krom koncertů k poctě Mekyho Žbirky uspořádala i výstavu Roky a dni, která je k vidění v pražském Národním muzeu, odkud se bude později stěhovat do Bratislavy. 

Závěr koncertu patřil skladbě, kterou svý vystoupení uzavíral samotný Meky Žbirka. Při Mám rád přišli na pódium všichni vystupující. Konec měl hořkosladký nádech, byla to oslava Žbirkovy hudby. Ale je možné, že jeho písně takhle pohromadě zazní už jen na pražském koncertě.