Obrázek k článku NAŽIVO: Tohle je rozkoš. MYDY se oblékli do stříbrné a Žofie brala hlasem dech
| Liv Boková | Foto: Mejra Drkal

NAŽIVO: Tohle je rozkoš. MYDY se oblékli do stříbrné a Žofie brala hlasem dech

MYDY byli při křtu alba v Lucerna Music Baru glam, funky, rockoví i electro taneční. Hráli, zpívali i tančili vášnivě a pocitově nás přenesli zpět do léta. Svoje Véčko pokřtili decentně, s grácií, oblíbenými třpytkami, stříbrem i zlatem.

Nebyli nazí. Do klubu se nenechali jen nastříkat stříbrnou barvou, jako na přebal desky, ale oblékli se do ní. Zpěvačka Žofie Dares navíc opět i s pro ni už tradiční korunkou na hlavě.

Před koncertem pro pohodu a navození atmosféry hrála DJ Magdalena, která se pak měla postarat i o after party. Krátce po deváté hodině večerní odstartovalo asi devadesátiminutové intenzivní vystoupení, při němž se postupně všichni, snad i ten nejtvrdší a nejtěžší kámen v klubu, roztančili. Zvuk bývá v Lucerna Music Baru často oříšek, tentokrát byl v pořádku, a tak zněly kvalitně bicí, klávesy, kytary, klarinet i dechy a hlavně všechny ty výborné zpěvy.

V MYDY se jednoznačně mimořádná koncentrace talentů. Kluci obdivuhodně prohazují hudební nástroje, na něž hrají, zpěvačka Žofie Dařbujánová oslňuje půvabem i ohnivou, čím dál delší hustou hřívou a občas až bere dech svými hlasovými kouzly. Když se k jejímu hlavnímu vokálu v různých písních v různém počtu přidávají hlasy ostatních muzikantů, je to síla.

Od nové desky oficiálně pětičlennou skupinu průběžně v několika písních doplňovala dechová sekce vypůjčená od formace Circus Brothers, která se podílela i na albu. MYDY už předem avizovali, že tento večer bude hlavně o nich. A byl. Nepotřebovali ani příliš mluvit k publiku, protože jejich hudba a performance je všeříkající. Pouze k samotnému křtu alba přizvali na pódium multi-instrumentalistu Matěje Belka, který se podílel asi na sedmi písních, a dalším kmotrem byl Risto Sokolovski, jenž má na svědomí mix a mastering.

Po intru zazněla na rozjezd skvělá tanečně rocková píseň Just Dance, kterou podpořili už zmínění dechaři z Circurs Brothers. Před Rise Up, se Žofi ptala, zda je publikum připravené s MYDY žít jejich disco příběh a povstat. Při písni Let Me Be, která jako by do klubu vpustila ještě další čerstvý závan svobody, do vzduchu vystřelily zlaté celofánové stuhy. Ostatně Žofie před ní přímo řekla, že je to píseň o toleranci a svobodě. Následovala skladba Eyes a po ní Ready To Stay s něžným klávesovým začátkem a výzvou k posvícení mobily, neboť „lidi žijou ze světla“, opět podpořená dechy, ukrutně funky a tvrdě kytarová.

Teprve teď přišel prostor pro nové věci. Zazněla skladba Mess. Sílu písně M.Y.D.Y. umocnily dechy a pára. Na další, titulní z nové desky V, se pánové prohodili tak, že bubeník Nèro Scartch přešel ke klávesám, které byly ještě nedávno jeho revírem. Následoval křest, při němž Matěj Belko v nadsázce označil styl MYDY, údajně na jejich přání, za german pop. Risto popřál: „Ať se desce daří, dělá vám radost a má velký čísla.“ Při další písni Coked Up zahrál Matěj na basu, Nèro se chopil kytary a za bicí usedl další host večera Roman Vícha. Žofie si v průběhu písně zula ty krásné blyštivé kozačky a odhodila je v dál, aby mohla ještě svobodněji tančit a poskakovat. Tiára padla už někdy na začátku. Mimochodem, kromě toho, že vládne silným barevným hlasem, je fakt sexy, ale tak příjemně. Žádná lascivnost, spíš je v tom dívčí hravost a roztomilost, někdy při komunikaci s publikem hraničící s dětskou ztřeštěností.

Pak přišla další věc z Véčka nazvaná Terrace of 57th uvedená slovy: „Je o nás.“ V jejím průběhu si Žofie vynutila, aby se všichni zklidnili a šli do podřepu a z něj se při rozjezdu hudby společně roztančili. Slovy „pojďme si to všechno sečíst“ uvedla song Numbers.

Základní set trval asi hodinu dvacet. Lidé celkově hodně tančili, hodně tleskali a zpívali a ještě víc se usmívali. Byl to jeden z těch koncertů, u něhož si ani nevšimnete, že už musí skončit a hlavně to ani trochu nechcete. Ostatně i kapela ústy zpěvačky pronesla: „Tohle je rozkoš, děkujeme.“ Před přídavkem přišel řádný aplaus doplněný pískáním a šílením. Žofie nakráčela na pódium, koketně zapózovala a připomněla, že kapela oslavuje krom nové desky i desáté výročí existence. Jako zdařilá tečka tak zazněla v současnější úpravě píseň Drowning. Na závěr skákali, poskakovali a ve víru tance se nechali unášet úplně všichni.  

  

MYDY
Hodnocení: 85 %
21. listopad 2022
Lucerna Music Bar, Praha