Obrázek k článku Mistr australského didgeridoo oslaví zimní slunovrat s Milanem Caisem z Tata Bojs
| Šárka Hellerová | Foto: Blanka Křikavová

Mistr australského didgeridoo oslaví zimní slunovrat s Milanem Caisem z Tata Bojs

Již patnáctý rok pořádá Ondřej Smeykal v období blížícího se zimního slunovratu vánoční koncert. Letos se se svými příznivci setká již 30. listopadu na Novoměstské radnici v Praze.

„S nastupující tmou rád zažíhám společně s přáteli na koncertech vnitřní světlo,“ láká Smeykal na blížící se koncert. Spolu s tímto hráčem na gongy a didgeridoo vystoupí Milan Cais, s nímž se na pódiu setkává pravidelně. Ještě s výtvarníkem Petrem Niklem a Jurou Hradilem pořádají umělecké performance Sváteční pop. První tři jmenovaní se znají se od dob studií na Akademii výtvarných umění v Praze. Mezi oběma hudebníky lze proto čekat hudební souznění pramenící z dlouhodobé spolupráce.

Druhým hostem bude americký hudebník Michael Delia, jenž se celoživotně věnuje rozvoji hry na mbiru. Hru na nástroj pocházející ze Zimbabwe, jehož hladivý zvuk připomíná kalimbu, nejen vyučuje, ale také je sám vyrábí.

S Milanem Caisem se Smeykal setkává mimo jiné v projektu Sváteční pop

Ondřej Smeykal hraje na původně rituální nástroj moderním způsobem, a kromě sólové hry přispěl k nahrávkám a živým vystoupením nejrůznějších interpretů. Hrál mimo jiné s kapelami Čechomor, Monkey Business či zpěvákem Killing Joke Jazem Colemanem. Se svým nevšedním aboriginským nástrojem se Smeykal účastnil i projektu Vivaldiano.

Koncerty na konci roku, spojené s adventem či slunovratem, pořádáte pravidelně. Dříve se odehrávaly například v sále Hlahol či v Betlémské kapli. Jak je prožíváte?

Život se odehrává v cyklech. Alespoň já jej tak prožívám. Každý cyklus rád uzavírám a vítám nový. S koncem roku je to obdobné, ať už jej vnímáte astronomicky nebo kalendářně nebo nábožensky. S nastupující tmou rád zažíhám společně s přáteli na koncertech „vnitřní“ světlo.

Když se ohlédnete za řadou koncertů, které jste už pořádal, na co nebo na koho vzpomínáte nejraději? 

Toho by bylo mnoho, nač vzpomenout. Asi nejvíc na pomoc přátel během covidové odstávky kulturního života. Jsem rád, že se dal opět do pohybu. Každá doba má své rány. Nemyslím si, že kultura je nadstavba, ale nutná výživa pro hlubší životní souvislosti. Abychom je zvládali a chápali.

Součástí vašich koncertů bývají různí hosté a další překvapení. Na co se mohou příchozí posluchači těšit letos?

Uvidím ještě, co mne osloví, nechám si to zatím jako překvapení. Každopádně prvním hostem mého večera, na kterého se moc těším, je kolega, vizuální umělec Milan Cais. Letošní vystoupení také obohatí Michael Delia, americký hráč na mbiru, což je v podstatě africká kalimba.

Ondřej Smeykal se účastní řady projektů, často jej ovšem uslyšíte hrát i sólo