Obrázek k článku Drsná píseň s klipem od Stevena Spielberga. Zpěváka Mumford & Sons v dětství zneužili
| Liv Boková | Foto: Eric Ray Davidson

Drsná píseň s klipem od Stevena Spielberga. Zpěváka Mumford & Sons v dětství zneužili

Frontman britské folk popové kapely Mumford & Sons vydá v polovině září debutové sólové album. Odhalil šokující příběh svého dětství, o němž pojednává první singl Cannibal.

Zhruba před třemi týdny zveřejnil Marcus Mumford videoklip, k němuž natočil videoklip mobilem a na jediný záběr ikonický hollywoodský režisér Steven Spielberg. Nyní prozradil, s čím se v písni vyrovnává.

Marcus Mumford v tiskové zprávě k singlu uvedl, že ho napsal, aby mu pomohl se vypořádat „s démony, s nimiž dlouhou dobu tančil v izolaci“. V rozhovoru se Zachem Baronem z GQ magazínu vysvětlil, že píseň popisuje jeho zkušenost se sexuálním zneužíváním, když mu bylo pouhých šest let.

První sloka textu říká:

„I can still taste you and I hate it
That wasn’t a choice in the mind of a child and you knew it
You took the first slice of me and you ate it raw
Ripped it in with your teeth and your lips like a cannibal
You fucking animal“

„Pořád tě cítím a nenávidím to
V mysli dítěte to nebyla volba a ty jsi to věděl
Vzal sis ze mě první plátek a snědl ho za syrova
Roztrhal ho svými zuby a rty jako kanibal
Ty zasraný zvíře“

„Jako spousta lidí – a postupně, jak to lidem hraji, se o tom dozvídám čím dál víc – i já jsem byl jako dítě sexuálně zneužíván,“ řekl Mumford Baronovi. „Ne v rodině a ne v církvi, jak by si někteří lidé mohli myslet. Třicet let jsem o tom nikomu neřekl.“

Když jeho matka slyšela píseň poprvé, zeptala se, o čem je text. „Řekl jsem jí, že je o zneužívání. Reagovala otázkou, o čem to mluvím. Po tom všem, poté, co si zpracujete to trauma, je docela sranda říct vlastní mámě, která vás chce přirozeně chránit a pomáhat vám a tak, o zneužívání v zasrané písni,“ svěřil se dále Marcus Mumford. Právě o rozhovoru s matkou napsal druhou skladbu alba Grace.

V rozhovoru pro GQ dále popsal dlouhý proces vyrovnávání se s tím, čím musel jako malý chlapec projít. „Ta věc, která se stala, když mi bylo šest, byla první z řady opravdu neobvyklých, nezdravých sexuálních zkušeností ve velmi raném věku. Z nějakého důvodu, a já vlastně nechápu jak je to možné, jsem se sám nestal pachatelem sexuálního zneužívání, i když jsem se ne vždy choval zrovna ukázkově.“

O zneužívání vůbec poprvé promluvil na terapeutickém sezení a okamžitě se pozvracel. Jakmile se mu podařilo uvolnit, co celý život potlačoval, zmírnily se další problémy, s nimiž se v životě dlouhá léta potýkal, jako například potíže s dýcháním. Terapie mu pomohla odhalit i další nezdravé chování související s tímto obdobím. Poslední tři roky se snažil všechna traumata postupně zpracovat a dostat se do rovnováhy.  

S terapií začal v roce 2019 poté, co Mumford & Sons vydali album Delta. Tehdy ho zahnaly do kouta nekontrolované pití a problémy s příjmem potravy. „Byl jsem tak na dně, že jsem byl připravený na jediné – vzdát to,“ přiznal Marcus Mumford. „Nejbližší lidé mi nastavili zrcadlo a řekli: ‚Ty vole, tady něco není v pořádku a ty musíš přijít na to, co a něco s tím začít dělat.‘“

První sólové album Marcuse Mumforda vyjde 16. září. Hostují na něm Phoebe Bridgers, Clairo, Brandi Carlile a Blake Mills, který se také ujal role producenta. Cannibal je první z deseti písní na eponymní desce.