Obrázek k článku Mrtvý otec a znásilněná matka. Malý medvěd Nahko má drsné příběhy v krvi
| Petra Divoká | Foto: Liver Music

Mrtvý otec a znásilněná matka. Malý medvěd Nahko má drsné příběhy v krvi

Na svém dosud posledním albu Take Your Power Back se Nahko, americký písničkář apačsko-filipínsko-portorického původu, zabývá traumaty minulosti. A věcí, s kterými se musel vyrovnat, není v jeho životě málo. Bude o tom zpívat i 13.9. v pražském Lucerna Music Baru.

Nahko, který se proslavil se svou kapelou Medicine for the People, své apačské jméno, jež znamená Malý medvěd, přijal s odkazem na své kořeny. Vyrůstal sice v konzervativní křesťanské rodině jako David Bell, ale později zjistil, že byl adoptován. Jeho biologické matce bylo čtrnáct, když byla znásilněna a otěhotněla. Biologického otce zavraždili. Jeho písničkářství bylo vždy velice osobní, na zmíněné desce z roku 2020 se však pokoušel jít hlouběji než obvykle.

„V souvislosti s touto deskou jsem rok a půl tříbil myšlenky a tvořil na hlubší úrovni,“ vysvětluje v tiskovém prohlášení k albu Take Your Power Back. „Uvědomil jsem si, že jsem si dosud nedovolil prozkoumat temnější části své duše, protože jsem pro to neměl správná slova. Začal jsem chodit na terapii a poprvé jsem viděl, kolik práce potřebuji odvést. Může to bolet, ale občas je třeba projít blátem, aby člověk našel květiny.“

Album, které vzniklo v Los Angeles a produkoval ho cut&dry je sice obsahem velmi vážné, ale přesto zní nakažlivě. V jeho písních, které spojují folk a rock se soulem či R&B, je i naděje.

Kromě něj Nahko, který se svou kapelou debutoval v roce 2011 albem On The Werge, na svém sólovém koncertě v Lucerna Music Baru představí i skladby ze stále čerstvého EP beautiful trouble, které vydal před rokem. „Představuje testament věnovaný kráse a seberozvoji, který vychází z toho, že naplno přijímáme svoji bolest. Je důkazem, že skutečná síla – duchovní, fyzická, emoční – přichází pouze zevnitř člověka,” upozorňuje v pozvánce pořadatel koncertu Liver Music.