Obrázek k článku "Je to zlý." Zemřel Michal Ambrož z Jasné páky a Hudby Praha
| Honza Vedral | Foto: Marek Musil

"Je to zlý." Zemřel Michal Ambrož z Jasné páky a Hudby Praha

Michalu Ambrožovi bylo 68 let. Zprávu potvrdil pořadatel festivalu Metronome Prague David Gaydečka i radio Beat, kde měl svůj pořad Kalumet strýčka indiána.

"Je to zlý, je to zlý," dala by se parafrázovat slavná píseň Hudby Praha. Michal Ambrož na přelomu srpna a září prodělal covid, kapela kvůli němu odložila a později zrušila turné k novému EP Starej každej bejt neumí. Z umělého spánku, do kterého byl uveden během hospitalizace, se už neprobral.

"Jsme zkažení americkým kapitalismem. Máme rádi, kytary, žárovky, internet a bicí Ludwig,“ vzpomínali Michal Ambrož s Davidem Kollerem ještě letos na jaře na na začátky skupiny Jasná páka. Kapela se dala dohromady v roce 1981na takzvaných "čtvrtletních mejdanech". „To znamenalo, že přijdeš na mejdan a domů si odešel až za čtvrt roku. Měls tam pyžamo a vejplatu dávál na stůl,“ popisoval jejich atmosféru Koller, který s Jasnou pákou začínal na bicí. 

Vedle Ambrože byli dalšími důležitými členy kapely akademický malíř Vladimír "Dáda" Albrecht, který na sebe vzal roli frontmana, baskytarista Jan Ivan Wünsch a kytaristé Bohumil a Vladimír Zatloukalovi. A typickým znakem jejich hudby ječivé ženské sbory. Kapela, která žánrově zapadala k nové vlně, si původně říkala Mrňous Singers. Název Jasná páka si vypůjčili až později – byl to pozdrav, kterým se dělníci zdravili cestou do práce. 

„Nám nešlo o politiku. Začátek Jasný páky byl čistej. Budeme si hrát, co chceme. A kašleme na bolševika, budeme se bavit!“ vzpomínal Michal Ambrož na zvrácenou dobu, kdy kapela přišla o provozovatele, neudělala přehrávky a oficiálně nesměla působit. Trnem v oku byla zejména legendární skladba Pal vocuď hajzle, kterou členové Jasné Páky reagovali na televizní kampaň „Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás“.

Kapela se dostala na pranýř díky neslavnému článku Nová vlna se starým obsahem, který vyšel v týdeníku Tribuna. Represe komunistického režimu vedly k faktickému zákazu hraní a rozpadu skupiny, respektive k její transformaci. Od roku 1984 Jasná páka již v nové sestavě koncertovala jako Hudba Praha. „To téma bylo pro mladýho člověka aktuální. Když si vylezl večer ven, tak tě policajti pořád kontrolovali, jestli si zaměstnanej, jestli nemáš dlouhý vlasy. A když ses jim nelíbil, vzali si tě na Barťák na výslech,“ popisoval Michal Ambrož marast tehdejší doby, o které zpíval, v podcastu Headliner CZ.

Ambrožovi se podařilo zůstat aktivním hudebníkem i přes nepřízeň doby, krom sólového hraní a produkování své písničky hrál i s kapelou Divoký srdce. Jasná Páka se dala znovu dohromady až v roce 2008 na popud výtvarníka Davida Černého, když se otvíral umělecký prostor Meet Factory. „Řekli jsme si, že by nebylo marný si ten náš post punk zopakovat. A od té doby občas něco vyprodukujeme. Není to stálá kapela,“ popsal fungování Jasné páky David Koller. Jasná páka vystupovala s novými hudebníky a roli frontmana za mikrofonem převzal pozsnulém Albrechtovi průkopník fyzického básnictví Petr Váša.

„S Petrem Vášou přišel nový model. Myslím, že je to pořád výtržnická kapela, ale jinak. Intelektuálně výtržnický. Holt Petr je pan docent, s tím se nedá nic dělat," komentoval novou podobu kapely Michal Ambrož v rozhovoru pro magazín Tři veteráni.  

Ambrož pokračoval i v činnosti Hudby Praha, kde byl oproti Jasné páce frontmanem sám. Kvůli zdravotním potížím, které mu znemožňovaly časté koncertování, ale také s novými hudebníky. Zatímco původní členové kapely si založili Hudba Praha Band, Ambrož se věnoval skládání nových písní a hledání nového výrazu i témat. „Hudba Praha byla vždycky o ženských, chlastu a bolševikovi,“ napsal v průvodním slovu k desce, která vyšla pod značkou Michal Ambrož a Hudba Praha.

Michal Ambrož patřil mezi autory s jasným rukopisem, který dovedl mluvit ostře a zpříma. Jeho písničky byly zábavné, měly v sobě rokenrolovou podstatu, bujarost, rozvernost a přitom témata, která provokovala a rezovovala společností i v době, kdy bolševik padnul. „Dneska už nemůžeš říct Čau lidi, abys nebyl za úplnýho kreténa. Tak jsme se rozhodli, že tomu estébákovi pošleme všechny přiblblý pozdravy, co nás napadnou,“ vyprávěl Ambrož letos na jaře pobaveně s odkazem na Andreje Babiše o skladbě Ručičky bozkávám, kterou Jasná páka uzavřela své EP Starej každej bejt neumí. V tu chvíli ještě měla kapela před sebou turné a spoustu plánů.

Na úmrtí Michala Ambrože reagovala řada jeho kolegů z hudební branže. "Konec nočních toulek...to jsme spolu zpívali, a dneska je to pravda. Bude mi to chybět, i tvůj Kalumet strýčka Indiána. Michal Ambrož dnes zemřel! RIP kamaráde!" napsal na Facebook Michal Prokop. 

"RIP Michal Ambrož. Dneska jsem seděl u Labe a spadla tahle mlha jako smutná zpráva. Díky za všechny skvělý koncerty u starýho Žluťáka,písně a pokecy v Tvým pořadu. Ty španělky v našem městě už bohužel neklapnou. Určitě tam ale v květnu nějakou od Tebe zahrajem! Jasná páka!" reagoval Márdi z Vypsané fixy. 

"Páka už nikdy nebude jasná. Hudba už nebude Praha. Díky za všechny písně, Michale..." rozloučil se s Ambrožem producent Jan P. Muchow.