Obrázek k článku Guns N’ Roses, Arctic Monkeys a Elton John. Glastonbury odkrylo hvězdy
| Šárka Hellerová | Foto: Profimedia

Guns N’ Roses, Arctic Monkeys a Elton John. Glastonbury odkrylo hvězdy

Kapely Guns N’ Roses a Arctic Monkeys budou spolu s již dříve oznámeným Eltonem Johnem hlavními hvězdami letošního Glastonbury. Spolupořadatelka festivalu Emily Eavis vysvětluje, proč mezi headlinery nejsou žádné ženy.

Prestižní britský festival zveřejnil část svého programu a potvrdil, o čem se spekulovalo. V roce 2023 přijedou na pastviny Worthy Farm američtí rockeři Guns N’ Roses. Účast kapely již dříve prořekl baskytarista Duff McKagan v pořadu Thee Chords & The Truth na rádiové stanici SiriusXM. Když probíral plány Guns N’ Roses na nadcházející léto, na které plánují velký koncert v Londýnském Hyde Parku, nechal se slyšet: "... a Glastonbury bude ikonické“.

Emily Eavis v rozhovoru pro Guardian prozradila, že účast Guns N’ Roses festival domluvil poté, co dříve potvrzená interpretka odřekla svou účast kvůli změně koncertních plánů. Fanoušci se domnívají, že dotyčnou zpěvačkou mohla být Taylor Swift, jež měla vystoupit v roce 2020, kdy kvůli covidu festival uskutečnil pouze streamovanou událost. 

Emily Eavis také popřela často se objevující doměnky, že se svět letos na Glastonbury dočká comebacku Spice Girls. Vystoupí zde prý pouze Melanie C.

Nově se návštěvníci také mohou těšit na Arctic Monkeys. Alex Turner se svou kapelou loni vydal sedmé studiové album nazvané The Car. V rámci rozsáhlého turné se čtveřice zastavila i v Praze. „Zběsilým střídáním rytmů a výrazů, nad kterým se klene takřka stoický výraz Alexe Turnera, připomněli živočišnost, se kterou strhávali fanoušky i kritiky ve svých začátcích. Takřka dvouhodinový koncert ale ukazoval celý příběh Arctic Monkeys a jejich hudební vývoj v jednu z nejzajímavějších a hudebně nejdůležitějších ostrovních rockových kapel současnosti,“ napsal Honza Vedral o koncertě, jenž navštívilo 19 tisíc diváků.

Dalšími potvrzenými interprety jsou například zpěvačky Lana del Rey a Lizzo či Lewis Capaldi, který nedávno rozezpíval komplet celou O2 Arenu. Glastonbury čeká i kapelu The War On Drugs, jež se mimochodem v červnu ukáže i v Praze, Måneskin, kteří Českou republiku navštíví ještě  o měsíc dříve či třeba Velšany Manic Street Preachers.

Ve zmiňovaném rozhovoru Emily Eavis taktéž prozradila, že festival po téměř dvaceti letech mění jméno John Peel Stage. Reaguje tak na petici, která se vymezila proti tomu, aby se scéna jmenovala po renomovaném dýdžejovi a novináři Johnu Peelovi, který měl skrz své působení na britském Radio 1 zásadní vliv na hudební scénu. Signatářům petice vadí, že si John Peel ve svých dvaceti pěti letech vzal za ženu patnáctiletou dívku. V Texasu, kde se svatba konala, to v té době bylo legální. Scéna se od letošního roku bude jmenovat Woodsies.