Obrázek k článku GLOSA: Ladislava Sinaie dostihlo nařčení ze sexuálního obtěžování naplno
| Kristina Kratochvilová | Foto: Pexels, Aleksandr Burzinskij

GLOSA: Ladislava Sinaie dostihlo nařčení ze sexuálního obtěžování naplno

Sociálními médii hýbe kauza Ladislava Sinaie. Podcaster, který si získal popularitu především rozhovory s rappery a dalšími zástupci generace Z, byl nařčen z obtěžování nezletilých. Společnost GoOut s bývalým moderátorem Radia 1, který byl v roce 2020 nominován i na Křišťálovou lupu, okamžitě ukončil spolupráci.

Ještě ani nestihnul zaschnout pomyslný virtuální inkoust čerstvě vydaného lednového Headlineru, ve kterém se rozsáhle věnujeme tématu Cancel culture a už to vypadá, že si může česká scéna v novém roce odškrtnout první „zrušenou“ osobnost.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený GoOut (@gooutcz)

Lidí, kterých se kultura „zrušení“ týká, je v Česku zatím tolik, kolik by se dalo spočítat na prstech jedné ruky, ale vypadá to, že ještě v pátek opěvovaný youtuber a moderátor Ladislav Sinai, k nim pravděpodobně přibyde. 

Ladislav Sinai stojí za nejúspěšnějším českým podcastem o rapu a pohybuje se tak ve společnosti československých hvězd rapové scény, jako jsou Yzomandias, Viktor Sheen či Smack. Dosud neověřené printscreeny vulgárních konverzací, které měl Sinai údajně vést s množstvím často nezletilých dívek, se začaly přes víkend objevovat na Instagramovém účtu s 24 tisíci followers czechrapmoments. Ten byl nedlouho po zveřejnění konverzací zablokován jak na Instagramu tak na platformě TikTok. 

Dle printscreenů třicetiletý moderátor nabízel nevhodné sexuální praktiky mimo jiné i třináctiletým dívkám, kterým měl také posílat obrázky a videa svého přirození. Zatím ale stále není potvrzené, že obrázky všech konverzací, které moderátor s dívkami údajně vedl, skutečně pochází od něj. Veřejně se ke kauze vyjádřil v pondělí večer, kdy přiznal, že minimálně částečně jde o staré zprávy, prý vytržené z kontexu, což na jejich oplzlosti ovšem nic nemění. "Uvědomuji si závažnost svých pochybení a uvědomil jsem si, že bude správné, když vyhledám odbornou pomoc," napsal Sinai na svůj Instagram a Twitter 

Zajímavá je zejména okamžitá reakce společnosti GoOut, která se podílela na vzniku jeho podcastu zabývajícího se českou kulturní scénou. V reakci na skandál se Sinaiem totiž okamžitě ukončila spolupráci a vydala jasné prohlášení, ve kterém moderátorovo chování striktně odsoudila.

Narozdíl od předchozích váhavých reakcí na sexuálně orientované kauzy, které Českou republikou prolétly, GoOut sklízí ovace od veřejnosti za to, jak bleskově se k situaci postavil. Je tak viditelná hmatatelná změna ve společnosti, co se týče vnímání případů sexuálního obtěžování. Pranýř domnělých obětí veřejností přešel k odsouzení domnělého predátora.