Obrázek k článku GLOSA: Kanye West dostal padáka od Adidasu. O miliardy přišel kvůli antisemitismu
| Michael Švarc | Foto: Sarah Friedman, Universal

GLOSA: Kanye West dostal padáka od Adidasu. O miliardy přišel kvůli antisemitismu

Magazín Forbes vyřadil Kanyeho Westa ze seznamu miliardářů. Po jeho antisemitských výrocích s ním totiž rozvázalo spolupráci několik značek, včetně Adidasu, kde měl rapper svou kolekci bot. A to se West, který si úředně změnil jméno na Ye, ještě tenhle měsíc chvástal, jak si může plácat, co se mu zlíbí.

O Westovi už ani nejde napsat, že je enfant terrible hudební scény a šoubyznysu, protože to by bylo značně nadnesené označení. Je to úplně obyčejný idiot, který uvěřil vlastní výjimečnosti a nedotknutelnosti. „Můžu si říkat antisemitské věci a Adidas se mě nemůže zbavit,“ tvrdil rapper v podcastu Drink Champs. Škaredě se přepočítal. Ačkoli sportovní značka nejdřív mlžila a váhala, nakonec se v úterý rozhodla spolupráci, která trvala od roku 2013, ukončit.

„V Adidasu netolerujeme antisemitismus ani jakékoli další projevy nenávisti. Yeho nedávného komentáře a činy jsou nepřijatelné, nenávistné a nebezpečné a porušují naše zásady diverzity a inkluze, vzájemného respektu a férovosti,“ uvedla společnost v prohlášení. Forbes nato napsal, že West už kvůli ukončení spolupráce, která představovala asi 1,5 miliardy jeho čistého jmění, nemá místo na seznamu dolarových miliardářů.

West se k tomu zatím nevyjádřil, nemá totiž popravdě ani kde. Vzhledem k tomu, že mu za jeho výroky nedávno zablokoval přístup Instagram i Twitter, rapper si asi dvakrát rozmyslí, než opět poctí internet dalším moudrem. Ačkoli vzhledem k narcismu, pocitu vlastní výjimečnosti a velikášství, kterým West v posledních letech nadmíru oplývá, není jisté, zda je vůbec schopen sebereflexe a zpytování svědomí.

Vzhledem k tomu, že se od Westa odvrací stále více lidí i značek, může to kvůli svému pokřivenému vnímání brát spíše jako snahu o umlčení a cenzuru názorů. Jenže říkat veřejně nenávistné věci není úhel pohledu a něco, na co mají mít lidé z podstaty právo. Respektive právo na to jistě mají, ale pokud nejsou schopni vidět následky svých činů, tvrdě narazí na všeobecný společenský konsenzus. Stejně jako West, který si myslel, že mu Adidas jen kvůli výdělkům promine jeho přešlapy. Internet zkrátka není území, kde by neplatily zákony a každý si tam mohl psát, co se mu zlíbí.

Těžko říct, kdy si začal West myslet, že se na něj nevztahují stejná pravidla jako na všechny ostatní. Peníze a jméno, které si v hudbě vybudoval, mu ale v tomhle případě prdel skutečně nezachrání.