Obrázek k článku GLOSA: Joe Rogan odprošuje Neila Younga. Hledá zodpovědnost s kapucí na hlavě?
| Šárka Hellerová | Foto: dhlovelife (Warner Music), Profimedia

GLOSA: Joe Rogan odprošuje Neila Younga. Hledá zodpovědnost s kapucí na hlavě?

Snahu o lepší vyvážení obsahu svého podcastu a důkladnější rešerše přislíbil moderátor Joe Rogan ve svém prohlášení, v němž reaguje na odchod Neila Younga ze streamovací platformy Spotify.

„Jsem fanoušek Neila Younga, vždy jsem jím byl,“ uvedl moderátor Joe Rogan. Lituje prý, že někteří hudebníci vnímají jeho pořad jako natolik kontroverzní, že cítí potřebu kvůli němu stáhnout svou hudbu ze Spotify. Oznámil několik kroků, kterými chce v budoucnu předejít dalšímu obvinění ze šíření dezinformací a přihodil k nim historku z Youngova koncertu. Začněme s ní.

„Když mi bylo devatenáct, dělal jsem ochranku na místě zvaném Great Woods v Mansfieldu v Massachusetts,“ vpomíná Joe Rogan na brigádu, která prý byla nedostatečně placená na to, aby se v ní nechal mlátit, když se situace na koncertech občas přiostřila. „Vždycky jsem s sebou nosil mikinu a když se věci příliš zvrtly, vzal jsem si ji přes svůj sekuriťácký obleček, tedy tričko, nasadil si kapuci a vypadnul,“ vypráví.  Naposledy se to stalo shodou okolností v den, kdy v amfiteátru vystupoval Neil Young. I ten den se situace trochu zvrtla a když měl Rogan pomoci zakročit ve chvíli, kdy publikum začalo na trávníku zapalovat táboráky, nasadil si kapucu a jel domů. V autě si pozpěvoval Keep On Rockin' In The Free World a ještě ten den dal výpověď.

Nevím jak vy, ale já bych radši na koncertech ve chvíli, kdy nastane nebezpečná situace, viděla bezpečnostní službu, která nevezme kramle. Možná to můžeme přičíst Roganově mladické nerozvážnosti, jenže stejně nerozvážné je vytáhnout tenhle příběh zrovna ve chvíli, kdy se snaží obhájit svůj podcast, v němž podle vědců i protestujících hudebníků šíří dezinformace. Obojí se totiž týká zodpovědnosti.

Joe Rogan ve svém takřka desítiminutovém veřejném prohlášení, které natočil na video, děkuje společnosti Spotify, že se za něj postavila. Vysvětluje, že má problém s termínem dezinformace, protože poznání se vyvíjí. Co bylo před časem považováno za dezinformaci, může se později ukázat jako realita. Ve svém pořadu proto prý rád hovoří s lidmi s nejrůznějšími názory a zajímá ho, na základě jakých informací si je utvořili.

Nikdy prý nebylo jeho cílem zaměřovat se pouze na takzvaně kontroverzní hosty, ostatně i ty, kvůli kterým celý povyk vznikl, brání, že to nejsou žádní šarlatáni, ale respektovaní odborníci ve svých oborech.

„Budu se snažit balancovat kontroverzní postoje s perspektivou dalších lidí, abychom našli lepší úhel pohledu. Nechci ukazovat jen názory, které jdou proti obecnému narativu,“ uvedl Rogan a dodal, že rád přistoupí na návrhy, kterými chce Spotify na kauzu reagovat. Mimo jiné uvažuje o tom, že hosty z opačného názorového spektra pozve do jedné epizody, aby měl posluchač okamžité srovnání. Dále před potenciálně kontroverzní epizody hodlá zařadit disclaimer – tedy vyloučení právní odpovědnosti, tedy přímé upozornění na to, že informace, které zazní, mohou být zavádějící či přímo nepravdivé.

Pomiňme, že novinářská vyváženost nikdy nespočívala v tom, že do studia pozvete jednoho „odborníka“, který tvrdí, že Země je placatá a proti němu posadíte vědce, který uvede na pravou míru, že země je kulatá.  Přiznejme Joe Roganovi kredit za sebereflexi. Nelze ale přistoupit na jeho argument, že jeho ambicí je si s lidmi jen povídat. Ve chvíli, kdy vaše povídání poslouchají miliony lidí, přichází zodpovědnost. Což ostatně Rogan zmiňuje a přiznává, že to je něco, na co nebyl připraven a slibuje se polepšit.

Je dobře, že si v této situaci Rogan nenasadil kapuci a prostě neodešel, i když to bude nejspíš zapříčiněno i tím, že mu to jeho mnohamilionový kontrakt, na rozdíl od někdejší brigády za patnáct dolarů na hodinu, neumožňuje. Místo toho jednoduše přiznal, že dělá chyby. Jednu udělal hned v zápětí, když se vyznal k lásce k Joni Mitchell a uvedl jako příklad písničku Chuck E's In Love. Ta ale pochází z repertoáru Rickie Lee Jonesové. Tahle chyba naštěstí na rozdíl od jiných ničí zdraví neohrožuje.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Joe Rogan (@joerogan)