Obrázek k článku Flashback: Před 30 lety Olda Říha zhubl a rozhodl se vrátit na scénu
| Josef Vlček | Foto: David Neff / Mafra / Profimedia

Flashback: Před 30 lety Olda Říha zhubl a rozhodl se vrátit na scénu

V rubrice Flashback Josef Vlček připomíná, o čem se psalo přesně před třiceti lety. Jak vypadala česká hudební scéna v červnu roku 1992?

Česko stále žije dozvuky koncertu Guns N’Roses, který se konal 20. května na strahovském stadionu. Nic naplat, byl to po Rolling Stones další velký rokenrolový cirkus, který po listopadu navštívil Prahu.

Vzhledem k vlně likvidací nezávislých klubů vzniklo sdružení VOK (Výbor na obranu kultury), sdružující například kluby a organizace RC Bunkr, Mamma Klub, Unijazz, PKC Ženské domovy, Linhartova nadace atd. Za svůj hlavní úkol považuje „monitoring problematiky související s likvidací a vypuzováním nezávislé kultury na fyzickou i zájmovou periferii – tak jak k tomu v současné době vinou byrokratických, osobních a ekonomických tlaků zhusta dochází zejména ze strany orgánů veřejné správy“. Příčinou jsou problémy, které mají dva z nejpopulárnějších pražských klubů Bunkr a Ženské domovy.

Tanja vydala své druhé album Vpád do nebe. Většinu skladeb pro ni napsal její tehdejší manžel Radim Pařízek z Citronu. Nová hudební žurnalistka Jana Kománková o albu napsala: „Mám z desky dobrý pocit, že nikdo na mě nešije boudu.“ ◆ Marcela Březinová chystá album za doprovodu kapely, která je zčásti složená z členů YoYo Bandu a Olympiku. Zatím vystupuje s Leškem Semelkou v klubových pořadech, protože její Yandim Band je momentálně neaktivní. ◆ E!E natočili v plzeňském studiu Avik celé album. Odpadl jim ale sponzor, takže fanoušci kapely na fyzické vydání marně čekají. ◆ Martin Kraus a jeho Krausberry nabízejí třetí album Čtyři křížky stačí, drahoušku… hlavně těm, kdo milují syrové blues. ◆ Západočeskou odpovědí na Oceán má být skupina Oaza se třemi klávesisty a jedním počítačovým programátorem. ◆ Ve stopách Michael’s Uncle se vydala čtveřice Brutální chaos, vedená kytaristou a zpěvákem Petrem Stankem. ◆ Ondřej Hejma údajně píše texty pro první album skupiny Alice.

Olda Říha prý hodně zhubl a chce se na podzim s Katapultem vrátit na scénu. Pomocníkem mu bude legendární Dědek Šindelář, který kvůli tomu dokonce zanechal podnikání. ◆ Honza Vyčítal se vrhl do angažované country. Na albu Když jsme opouštěli Prahu si úderně zaveršoval: „… a jsem moc rád, že jsem měl tátu písta / nelhal, nekrad, nebyl komunista… kdybych ti, táto, moh’ dát svou krev do žil / snad by ses pádu komunistů dožil…“ Hudební kritice se to zdá moc patetické, ale stejně tak zůstává v úžasu nad novými verši klasika undergroundu Egona Bondyho, který v májovém Rudém právu volným veršem zachytil pocity přicházející zatím ještě neviditelné polistopadové kocoviny: „Lidé strašně neradi slyší, že jsou blbí / že se dali opít rohlíkem a byli podvedeni / a aby se omluvili před vlastním svědomím / živí se raději dál emocemi a vášněmi. // Toto využívají všichni vládnoucí / ti bývalí jako ti noví / a lidi si jen pomalu připouštějí ten stud / že jsou zas jenom stádo ovcí.“

Hlasování v metalové anketě Černá vrána dopadlo dobře pro Debustrol. Stal se kapelou roku a jejich album Neuropatolog porazilo desku Kabátu Má ji motorovou v kategorii Deska roku. Nejlepším zpěvákem byl vyhlášen Aleš Brichta před Pípou z Kryptoru. První mezi kytaristy byl Dodo Doležel, mezi basisty Vlasta Henych (Törr) a mezi bubeníky Štěpán Smetáček (tehdy z Vitacitu). Všechny zahraniční kategorie byly ve znamení Metalliky.

Industriální skupina Paprsky inženýra Garina (P.I.G.) přišla na vystoupení v sále U Zábranských s novinkou ve svém žánru – muzikanti na pódiu rozbrušovali prasečí hlavu. Podle nich měl pravdu novinář Alex Švamberk, když o tom v MFD napsal, že je to asi nejhlubší možná kritika současné společnosti. „Na jednu věc se dá dívat různými způsoby. Po koncertu za námi přišli lidi, že to bylo báječný a že se jim moc líbilo, jak jsme tam mastili tu hlavu bruskou,“ vysvětluje mnohovýznamové poselství skupiny frontman Šuli. Zapomněl však dodat, že obroušenou prasečí hlavu tehdy přikryli československou vlajkou a ještě pod ní trosky vepřové hlavy rozmlátili na kusy. ◆ Jaromír Nohavica spolu s písničkářem Nikitou Džigurdou nazpíval Okudžavovu píseň Metro. Nohavica má být také předskokanem Bulata Okudžavy, který má vystoupit v Brně 7. října 1992.

Z recenze na album Citronu Sexbomby: „Citron vhání do hard and heavy hlav americky střižený dirty rokenrol, okořeněný slovanskou melodičností a ekonomickou reformou.“ ◆ V blížících se volbách bude do parlamentu kandidovat také skladatel Karel Svoboda. Samozřejmě že za Stranu živnostníků, kterou vede textař Katapultu Ladislav Vostárek. ◆ Písničkář a harmonikář Václav Koubek má venku knížku Teď je to čistý. Obsahuje nejen texty písniček, ale i několik povídek. ◆ V Česku vychází pravděpodobně první domácí album označující se za new age. Jmenuje se Hour Glass a jeho autorem je Robert Jíša. „Jde o pokus vyjádřit dva póly, jež jsou v nás i kolem nás, které nás obklopují na každém kroku. Není to jen rozum a cit, ale také zlo a dobro, civilizace a příroda, lež a pravda, beznaděj a štěstí, naše Já, věčný dialog v našich duších,“ komentuje svou desku autor.

Třetí album blackmetalových Root má vyjít u Monitoru. Bude s novým bubeníkem René „Evil“ Kostelňákem a možná se tam občas objeví i baskytara, nástroj, který prý Big Boss nenávidí. ◆ Buty konečně mají na trhu desku Pískej si, pískej. Soudě podle pozitivní, byť trochu méně srozumitelné recenze se ale možná čekalo víc: „Podíváme-li se však na tajemství skryté pod (debutovou) kachničkou pozorně, zjistíme, že pulec tam umístěný zatím ještě není pořádnej macek.“

Ve hvězdičkování nových desek šesti kritiky tentokrát vyhrál Vlasta Redl s albem Staré pecky se slušným průměrem 3,9 bodu. Následoval Včelaran (Balada o Veruně) a MCH Band (1982–1986) s 3,7 bodu. Nejvíc za uši dostalo jako obvykle country – Pavel Brümer a Cadillac inkasovali jen 1,7 bodu z pěti možných.

Jiří Černý se v červnu zabýval žalobou Jiřího Zmožka na časopis Melodie za udělení titulu Šmíra roku. K tomu se žádná moudrost říci nedá, takže tentokrát za něj promluví rockový politik Michal Prokop: „S prací ministerstva kultury jsem hluboce nespokojen. Chová se jako majitel kultury, na kterou nemá peníze. Neudělalo celou řadu věcí, které jsme předpokládali.“