Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Readymade Backsliders hrají blues s nádechem Justina Biebera
| Marek Reinoha | Foto: pan_husa

Čerstvé (z)boží: Readymade Backsliders hrají blues s nádechem Justina Biebera

Díky vítězství v soutěži Blues Aperitiv skupinu Readymade Backsliders letos pozná publikum festivalu Blues Alive, který se bude konat od 16. do 18 listopadu v Šumperku. Na červnový Rock for People je pro změnu dostalo hlasování fanoušků.

Jak mi řekl baskytarista Kuba Smutný, kapela se skládala postupně od roku 2017. Impulzem pro její vznik byl okamžik, kdy se na Festiwallu pořádaném společností Kytary.cz potkal s kytaristou Vaškem Skalickým a při tom všem zkoušení různých kytar a baskytar spolu začali jamovat. „Zjistili jsme, že oba máme pocit, jako bychom spolu hráli od mala. Potom jsme se spolu asi rok snažili založit kapelu. Změna nastala, když jsem se seznámil s holandským zpěvákem Peterem Rademakerem z Amsterdamu, který bydlel na stejném patře činžovního domu v Praze jako já. Takže jsme ve třech začali skládat první songy a pod jiným názvem a s jiným bubeníkem odehráli dva koncerty.“ popisuje počátky kapely Kuba. Jako poslední se k nim přidal bubeník Colton Cutchens z Missouri. Společně začali tvořit, nahrávat a vystupovat. To bylo v roce 2018 a tím se datuje vznik Readymade Backsliders.

Členové kapely pochází nejen ze tří různých zemí, ale i různých hudebních prostředí. „Náš bubeník hraje s velkou "divokou" energií a dynamikou, protože pochází z drsnějšího rockového a metalového světa. Zpěvák je srdcem pravý romantik, takže jeho slova a písně jsou plné vášně a touhy po životě. A obojí je ukotveno v pravém a nefalšovaném groovu, který ucítíte z obou českých členů,“ vysvětlil mi Colton. Všechny čtyři však spojuje láska a vášeň k hudbě a zejména k blues a rockovým žánrům. „S občasným nádechem Justina Biebera,“ vtipkuje Peter.

Muziku, kterou společně tvoří mi Peter popsal následujícím způsobem: „Čerpáme z různých zdrojů. Náš zvuk je divoký mash-up nejrůznějších vlivů. Jako bychom vzali mixér, hodili do něj všechny naše oříšky ochucené naším missourským, dutchovským a českým smýšlením a zmáčkli tlačítko na výrobu pyré. A v něm je ve výsledku spojeno mnoho chutí a stylů.“ Já bych doplnil, že do toho mixéru ještě přidávají notnou dávku čerstvé energie. Je to prostě muzika, ve které se čtveřici daří poutavým, živým a osobitým způsobem sjednotit zejména prvky rocku, funku a blues.

Svojí hudbou pro bloudící, nikoliv však ztracené odpadlíky, zaujali jak odbornou porotu Blues Aperitiv, tak fanoušky, kteří je prohlasovali na Rock For People. Obé samozřejmě kapelu hodně těší. Považují to za zúročení tvrdé práce a odhodlání, které do své hudby vkládají, a jsou nadšeni, že ji budou moci představit širšímu publiku a mít možnost se dostat do povědomí novým posluchačům.

Readymade Backsliders zatím vydali pouze tři singly, přičemž dva z nich můžete najít na YouTube i s videoklipy. Jak mi však řekli, mají v plánu se co nejdříve zavřít do studia a něco dalšího vydat. Než se tak stane, určitě si je poslechněte nebo ještě lépe zajděte si na jejich koncert a pomozte kapele splnit sen, kterým je, aby se jejich muzika co nejvíce poslouchala a aby mohli co nejvíce hrát. Oni si to opravdu zaslouží.

Readymade Backsliders zleva doprava: Vašek Skalický, Peter Rademaker, Jakub Smutný, Colton Cutchens