Obrázek k článku Nástrojař Ondřej Bubík:  I bubeník může vyrábět kytary přímo na tělo
| wlado | Foto: Jan Nožička

Nástrojař Ondřej Bubík: I bubeník může vyrábět kytary přímo na tělo

„Do lesa se sekyrkou na dřevo opravdu nechodím,“ vypráví Ondřej Bubík. I když je bubeník, rozhodl se, že bude vyrábět kytary. Pár kilometrů za Zličínem má dílnu, kde to krásně voní dřevem a kde s malým, ale o to schopnějším týmem vyrábí desítky a stovky kytar pod značkou Badstroke Guitars.

S Ondřejem se známe dlouho a vždycky mě fascinovalo, jak vyprávěl o svojí práci. A tak jsem se s ním rozhodl udělat rozhovor o tom, jak ho vůbec napadlo vyrábět kytary a jestli je lepší malá výroba nebo si koupit nějakou zajetou značku.

Jak tě vůbec napadlo vyrábět kytary?

Původní myšlenka není moje, tu měl můj bývalý kamarád, se kterým jsme dali dohromady firmu. Pak jsme se rozhádali a já založil Badstroke Guitars. Díky tomu, že mám vystudovanou uměleckou truhlařinu, jsem o tom něco věděl. Kytary mě chytly a bavily, nechtěl jsem se jich vzdát. A tak jsem přirozeně pokračoval dál – už bez toho kamaráda…

Slogan tvojí firmy zní „We love music, we love woodworking – Milujeme hudbu, milujeme práci se dřevem.“ Jak jsi v sobě objevil lásku k tomu dřevu?

Tu mám v sobě už od mala – můj děda měl malou truhlárnu, spíš takovou dílnu. Já tam za ním rád chodil. Pak jsem u něj mohl dělat svoji práci na přijímačky na školu. Lásku ke dřevu a práci s ním jsem vlastně podědil po něm.

Která byla první kytara, co jsi udělal?

Tu má zákazník…

Počkej, chceš mi říct, že jsi první kytaru, co jsi vyrobil, hned prodal?

Ano – kamarád Matyáš má kytaru 001.

No a ty máš 002 nebo 004? Copak k tomu nemáš žádnou citovou vazbu?

Vůbec. Já totiž na ty kytary neumím hrát.

Pravda, ty jsi bubeník. Dokonce jsi hrál v několika kapelách, proč nestavíš třeba korpusy na bicí nástroje?

Ke kytarám jsem se dostal hned na začátku a bylo to moc fajn. To, že prakticky skoro neumím hrát, mi nebrání je vyrábět.

Proč bych měl jít pro první kytaru k tobě?

Sebevědomě mohu říct, že děláme kvalitnější nástroje než ty, které si můžeš koupit v běžném obchodě. Zpracování a servis, který nabízíme, jsou úplně jinde. Máme individuální přístup. Ty možnosti, které my tady nabízíme, ti v obchodě nikdo nikdy nedá. Nevybereš si barvu, dřevo – nevybereš si nic. Vlastně jen vybíráš z něčeho, co ti předkládají. My děláme kytary na zakázku – můžeš si vybrat z nezvyklých tvarů a potom z další spousty možností, které nabízíme.

Zrovna tvary, které nabízíte, nejsou úplně tradiční. Jak vznikly?

Všechny jsou z mojí hlavy, všechny jsem si vymyslel. Původně jsem třeba vzal tvar nějaké existující kytary – nahrál ho do programu a upravoval jsem ho tak, abych byl spokojený. Dneska už vymýšlím tvary a designy úplně z hlavy, jak mě napadne…

Jak vybíráš dřevo a kde ho nakupuješ? Asi nechodíš do lesa se sekyrkou…

To samozřejmě ne, nakupujeme z celého světa. Máš základní typy dřev, která se na výrobu kytar používají, jako jsou mahagon, bahenní jasan, olše, javor a tak dále. U nás si většinou vybírá zákazník – přijde a řekne, že chce tělo z takového dřeva a krk uzpůsobený tak a tak… Samozřejmě každému můžeme poradit, co se pro jaký typ hodí, a nabídnout velkou škálu možností. Ale většinou se nám opravdu stává, že zákazníci chodí s jasnou vizí a představou, co chtějí.

Kolik kytar tady vyrobíte?

Asi před dvěma lety jsme dostali velkou zakázku a teď ji doděláváme. Je to asi 170 kytar, což je docela dost…

Když se hudebník podívá na vaše webové stránky, vidí nějaké ty základní kytary, co nabízíte. Kromě toho máte takový speciální konfigurátor, kde si může navolit všechno od dřeva až po ladicí kolíčky…

Dřív jsme dělali jenom custom, což znamená, že ty jako zákazník si vybereš, co všechno chceš na nástroji mít. Nabízíme například i značení pomocí různých led diod. Třeba na krku kytary můžeš mít nasvícené jen značení pražců, ale jsme schopni ti tam udělat i jakékoli logo. A pak jsme vymysleli naši „Fiend Series“, v té jsme lidem nedali takovou možnost výběru, ale připravili jsme, co si sami myslíme, že je nejlepší. Vymysleli jsme k tomu designy a zákazník si může vybrat vlastně jen počet strun a barvu kytary. Samozřejmě je tam rapidně nižší cena než u té zakázkové výroby i přes to, že kvalitou je to pořád na úrovni custom nástrojů. Díky tomu, že ten základ je nadefinovaný od nás, jsme na nějakých 1 000 euro za kytaru. Takovou kvalitu v obchodě nepořídíš a díky tomu jsme jich také prodali tolik…

Kdybych přišel a řekl, že chci nějakou volovinu… třeba kulatou kytaru, tak to mi nevyrobíte?

Ne – tvar těla a tvar hlavy ti definuje značku, nedávno k nám někdo přišel a chtěl udělat kytaru podle nějaké jiné značky a nedohodli jsme se, protože my nekopírujeme cizí značky a nebudeme ani v budoucnu. To není naše cesta.

Co plánujete do budoucna?

Plánujeme dál pracovat na té naší sérii – abychom se stali ještě více přístupní třeba i pro začínající kytaristy. K Fiend series plánujeme Fiend series PRO, kde bude více možností úpravy a modifikace a pak bude ten samotný custom, kde už si zákazník může vybrat opravdu cokoli. Teď jsme začali vyvíjet i vlastní snímače – snažíme se náklady dostat co nejvíc dolů a být co nejvíce přístupní a nabídnout naše nástroje za co nejlepší peníze. Když si komponenty nevyrobíme sami, jsou samozřejmě strašně předražené. Aktuálně už si děláme komplet vlastní hardware a snímače, vlastně jediné, co tady sami nevyrábíme, jsou aktuálně struny a kolíky.

Jak tě vlastně napadl ten název Badstroke Guitars?

To je taková zkomolenina – já mám rád komiksy a komiksové filmy, a když jsme začínali, oblíbil jsem si postavu, která si říká Deathstroke. Střelec, který vždycky trefí cíl. No a chtěl jsem mít v názvu i kousek sebe, a tak jsem si tam na začátek dal B podle svého příjmení.