Obrázek k článku GLOSA: Na hranici šílenství Kanyeho Westa. Album Donda 2 vás bude stát 200$
| Kristina Kratochvilová | Foto: Jason Persse (Wikimedia Commons, CC BY 2.0)

GLOSA: Na hranici šílenství Kanyeho Westa. Album Donda 2 vás bude stát 200$

Americký rapper Kanye West, oficiálně přejmenovaný na Ye, plánuje vydání svého jedenáctého studiového alba na symbolické datum 22. 2. 2022.

Deska má vyjít pod hlavičkou Westova hudebního vydavatelství GOOD Music a na rozdíl od předchozích desek nebude k dostání na tradičních platformách. DONDA 2 si tak fanoušci nebudou moct pustit na Spotify, Apple Music, Amazon ani Youtube. West na svém Instagramu v pátek 18. února oznámil, že album bude k dostání pouze na jeho vlastním novém speciálním zařízení a hudební platformě Stem Player.

U příspěvku oznamujícího novou službu zdůraznil, že k umělcům se dostane pouze 12 % všech výdělků hudebního průmyslu. Zbytek si prý rozdělují vydavatelství a streamovací služby mezi sebou a to chce novou platformou změnit. Labely a další streamovací služby již dříve označil za otrokáře, když na podzim 2020 nasdílel na svém Twitterovém účtu ve více jak 150 tweetech veškeré své smlouvy s hudebními labely a otevřeně vyzval další hudebníky, aby se přidali k jeho rebélii a postavili se novodobému otrokářství. K jeho výzvě se ale tenkrát přidalo hudebníků, co by člověk na prstech napočítal, a tak se Westovy ostré výhružky k jednotlivým vydavatelstvím tehdy vypařily jak pára nad hrncem. Aktuální hudebníkův krok k samostatnosti má být novou revolucí v hudebním průmyslu, kterou chce tentokrát strhnout skutečnou vlnu odporu k tradičnímu fungování zavedeného systému.

K novému albu se tak fanoušci dostanou pouze oficiálním nákupem přes stemplayer.com. DONDA 2 vyjde fanoušky na 200$. Stem Player by časem pravděpodobně měl fungovat jako klasické streamovací platformy. Její funkčností a ovládáním jsou ale fanoušci zatím spíše zmateni.

Na novém albu se údajně mimo jiné podíleli Post Malone, ASAP Rocky, The Game, PushaT, DJ Khaled a Travis Scott. Největší kontroverze opět vzbuzuje spolupráce s obviněným sexuálním predátorem Marilynem Mansonem, jehož každodenní přítomnost ve studiu potvrdil producent Digital Nas.

Je Ye v pořádku? 

Pár týdnů před vydáním alba hudební portály primárně zaplňovaly spekulace o hudebníkově mentálním zdraví. Ye krmí svůj Instagram dennodenně smrští příspěvků, které působí jako výkřiky do tmy, následně je maže. Aktuálně na jeho Instagramu svítí pouze dva příspěvky o platformě Stem Playeru a chysteném vydání Dondy 2 

Primárním tématem předchozích rychle se objevujících a zase mizejících příspěvků je jeho rozvod s Kim Kardashian a nenávist ke Kiminu novému příteli herci Petovi Davidsonovi. V příspěvcích West zveřejňuje útržky konverzací s Kim a Petem, kde capslockem křičí do světa, že si nepřeje, aby se nový přítel jeho exmanželky přibližoval k jejich dětem a prosí boha o to, aby se smiloval a umožnil rodině znovu se shledat. Svým fanouškům doporučuje, ať si váží svých rodin, protože o ně můžou přijít ze dne na den kvůli bestiím, které číhají na sebemenší prasklinu ve vztahu, čímž odkazuje právě na Davidsona.

Ke zveřejněným konverzacím přibyla i prosba Kardashian o to, aby Ye přestal tyto nenávistné příspěvky šířit, protože se bojí, že zradikalizovaní hudebníkovi fanoušci herci skutečně ublíží.

Je jen otázkou, jestli se West nachází na hranici šílenství, nebo jde opět jen o vychytralou marketingovou strategii, jak přivést k vydání nového alba co nejvíce pozornosti. Díky svým kontroverzním příspěvkům je West v uplynulých dnech na prvním místě v žebříčku vyhledávání Googlu a předčil tak i vyhledávání pojmu Superbowl, největší severoamerické fotbalové soutěže, která se uskutečnila 14. února. Jeho pomyslné šílenství se tak zdá být nejlepším možným marketingovým nástrojem, které spatřilo světlo hudebního světa.