Obrázek k článku Je živoucí meme Salvatore Ganacci nejobskurnější DJ současnosti?
| Vojtěch Tkáč

Je živoucí meme Salvatore Ganacci nejobskurnější DJ současnosti?

„Teď mě hodně baví Salvatore Ganacci. Narodil se v Bosně, ale už žije ve Švédsku. To jsem ale nevěděl, když jsme se poznali, takže jsem ho automaticky přijal do klubu Slovanů,“ řekl před dvěma lety během rozhovoru na Rock for People estonský rapper Tommy Cash.

Od roku 2019 se v Jugoslávii narozený, ve Skandinávii žijící a italsky pojmenovaný umělec, postupně proslavuje napříč celou galaxií i za jejími hranicemi. Nejnovějším hitem se stal videosingl Step-Grandma, v němž se Salvatore pasuje do role falešného vnuka, toužícího po pra-mateřské lásce. I tentokrát se Molotovovým koktejlem přesně trefuje přímo do podivných chutí vyznavačů osobitého internetového EDM.

Už ve svém prvním virálním majstrštyku Horse představil Ganacci obskurní estetiku a zvrácený smysl pro meta humor, kterým se v jiných konstelacích proslavili právě rapper Tommy Cash nebo ruská raveová parta Little Big. Nadpozemskou vousatou entitu, která cestuje po světě v obrovském levitujícím mokasínu, aby zabránila týraní zvířat, neuvidíte ani na YouTube každý den.

Pětatřicetiletý DJ, který se narodil jako Emir Kobilić, začal pod aktuálním pseudonymem vydávat tracky už začátkem minulé dekády. Až na jejím konci se ale proslavil coby ravový podivín v šusťákovce a postupně si připsal spolupráce s Major Lazer nebo jednu švédskou cenu Grammis. Stále vyhlížíme debutovou dlouhohrající desku, třebaže se loni fanoušci dočkali mini EP s názvem Boycycle, na němž hostoval francouzský hudebník Sébastien Tellier. Salvatore Ganacci se tuzemskému publiku představil naživo už roku 2019 v Duplexu, letos měl se svou show zavítat na festival Mácháč. To nakonec neklapne, ale je jisté, že příště se bosensko-švédský DJ do Česka vrátí už jako ikonická postavička taneční hudby, která je jedním nekonečným bizarním memem.