Obrázek k článku GLOSA: Když Pokáč cílí na ožralé matky, dojde humor i alkoholikovi
| Dany Stejskal | Foto: Nguyen Phuong Thao

GLOSA: Když Pokáč cílí na ožralé matky, dojde humor i alkoholikovi

Žijeme v zemi, kde rizikově pije alkohol pětina obyvatel, desetina pije vysloveně škodlivě. Přibývá tady žen závislých na alkoholu, dvě třetiny žen alespoň občas pijí v těhotenství. Pití matek samoživitelek potají doma je vážným problémem. A do téhle doby přichází Pokáč s písní Nejlepší lék je víno.

Mám tohohle chlapíka normálně za inteligentního a normálního tvora, ale tady se musím zeptat: Neposral jste se?

Nechci tady moralizovat, opravdu nejsem abstinent, nicméně je potřeba si uvědomit, že se slávou a velkým dosahem, který Pokáč má (jeho videa na YouTube mají miliónová zhlédnutí), přichází také odpovědnost. Otevřeně zpívat o tom, že nejlepší lék na všechno a hlavně na problémy, je víno a to ještě způsobem, který má do běžného sarkasmu nebo ironie hodně daleko, je jako míchat metylalkohol s ethanolem. Když je ten poměr špatný, zabije vás to. Argumentace nadsázkou v tomhle případě pokulhává, protože to primární riziko je samozřejmě ve zlehčovaní konzumace vína matkami samoživitelkami, což je i značná část cílovky, ve které Pokáčovy písně dobře fungují.

Na podzim roku 2021 napsala ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová na Twitter: „To takhle chtěl Marek Ztracený složit vtipnou písničku o tom, jak jde chlap na deset piv, ale nějak si jich asi sám Marek dal deset a složil omylem písničku o rapeculture. Gratuluju ke Slavíku, ale není to moc funny, s Konsent rádi vysvětlíme proč,“. Jednalo se o píseň Stává se to i v lepších rodinách, kde podle kritiků text popisuje a zlehčuje sexuální násilí. Marek Ztracený okamžitě zareagoval a stáhnul píseň ze všech platforem a samozřejmě odsoudil jakékoli násilí na ženách. Budiž mu to ke cti i právě pro jeho vliv.

Pokáčova píseň je stejně pitomá jako zpívat „Žena touží po milování, I když tvrdí, že zrovna nechce.“ Posuďte sami, přijde vám normální zpívat o tom, jak skvělý je ranní doušek matky samoživitelky?

To takhle ráno sklenku si dám,
hned na to druhou, ať nekulhám,
v tu ránu přistane tam třetí
a na místo stresu z dětí,
rázem zapomenu, že ňáký mám.

Nejlepší lék je víno,
tak to vám povídám,
mám lety ozkoušíno,
že co ho užívám…

V zemi, kde si tisíce občanů zcela vážně myslí, že je Země placatá, věří na chemtrails a jsou schopni vyhledávat na internetu rady o léčbě Savem, někteří jsou přesvědčeni, že rakovina se dá vykadit a raději něž lékaře poslouchají pomateného ezoterika-herce, prostě nemůžete zpívat:

Doktoři nám to tají,
neměli by co žrát,
kdyby ti co trable mají,
místo do ordinací
šli si víno dát.

Považuji tuhle píseň za Pokáčův přehmat. Označit to v popisku videa na YouTube za hymnu všech matek je taky dost za rohem. Mám rád humor v jeho písních, dost jeho textů považuji za moc dobrých, ale tohle je prostě mimo. Adorovat pití matek samoživitelek, byť pod rouškou humoru či ironie, která navíc v tom textu viditelně chybí, je v dnešní době a stavu téhle společnosti prostě hloupost.

Spousta mladých matek dneska neví, jak přebalit dítě, ale to že dát si po ránu dvojku bílého je ok, to ví už v tuhle chvíli více než 160.000 lidí. Pokud z toho vyleze nějaká adiktologická kampaň nebo sbírka na osamělé alkoholičky, budu první, kdo přispěje a rád se Pokáčovi omluvím, ale mám dojem, že se tady jedná o pouhou hloupost a nedomyšlenost vlastního konání. Což mi u tak chytrýho chlapa prostě nejde na rozum…