Obrázek k článku Dvanáctiletá basistka válí Metalliku i Black Sabbath. Má respekt slavných muzikantů
| Lukáš Rešl | Foto: Press

Dvanáctiletá basistka válí Metalliku i Black Sabbath. Má respekt slavných muzikantů

Má téměř 600 tisíc odběratelů na platformě YouTube a neustálý úsměv na tváři. Ellen Alaverdyan ve dvanácti letech popularizuje hru na baskytaru skvělými hráčskými výkony. Zaujala tak populární baskytaristy z celého světa, dokonce i kytarového mága Stevea Vaie.

Mezi hudebními youtubery se dnes najde řada fantastických hráčů na všemožné nástroje, kteří nabourávají sebevědomí běžným hudebním smrtelníkům virtuózní hrou. K těm nejmladším se řadí americká baskytaristka Ellen Alaverdyan s arménskými kořeny, která již v útlém věku fascinuje i ty nejlepší světové hráče po celém světě. K baskytaře ji navíc měla přivést náhoda, když si ji v osmi letech spletla s kytarou, na kterou mimo jiné hraje její otec Hovak – hudební producent a spoluzakladatel progresivní metalové skupiny Octavision. Vyzkoušela si ji a již u ní zůstala.

Jejího talentu si všiml i technik kytarového virtuóze Stevea Vaie, který mladou baskytaristku legendárnímu kytaristovi osobně představil. A jak už to tak bývá, Vai si ji následně pozval na jedno ze svých vystoupení v Las Vegas, kde si společně „zajamovali“. Ellen si dále zahrála třeba při příležitosti basketbalového zápasu NBA v aréně klubu Golden State Warriors v San Franciscu.

V čem tkví kouzlo jejího hráčského umu? Ellen má již na začátku zřejmě velmi bohaté kariéry skvěle vyvážený tón i cit pro basové linky, které dělají problém i pokročilejším hráčům ve vyšším věku. Vezmeme-li v potaz také fakt, že baskytara je kvůli své konstrukci poměrně náročným nástrojem i na fyzičku, nezbývá než před mladou hudebnicí hluboce smeknout.

Ostatně se na YouTube můžete podívat na jedno z jejích nejpopulárnějších videií, ve kterém na popud basového titána Billyho Sheehana přehrála deset metalových linek slavných písní kapel jako jsou Dream Theater, Metallica, Megadeth, Muse nebo Tool. A to zároveň i dosti věrně, na některé songy využila i trsátko, což vedle její fantastické hry prsty ukazuje, jak všestrannou hudebnicí v tak mladém věku již je.

Cit a talent pro muziku má Ellen Alaverdyan zřejmě v genech. Její dědeček byl totiž zpěvákem, podobně jako její dvě tety, které jsou také zpěvačky. Kořeny arménské lidové hudby se však Ellen tolik nedotkly jako třeba funk, který je jejím oblíbeným žánrem. O to pozoruhodnější je, kolik stylů a žánrů v jejích videích na YouTube můžete slyšet. Její hlavní hudební inspirací je přitom podle vlastních slov slavný jazzový „mistr čtyř strun“ Victor Wooten, se kterým se také již osobně setkala.