Obrázek k článku Zemřel Tomáš "Monster" Vendl. S Master's Hammer se proslavil po celém světě
| Lukáš Rešl | Foto: Master's Hammer

Zemřel Tomáš "Monster" Vendl. S Master's Hammer se proslavil po celém světě

Skupina Master's Hammer smutnou zprávu zveřejnila dnes (26. července) v poledních hodinách na sociálních sítích. Vendl stál u samého zrodu blackmetalové legendy, která se stala jednou z nejzásadnějších kapel v historii žánru. Hrál v ní na baskytaru. Působil také ve formaci Septagon Chimera.

„Opustil nás Tomáš „Monster“ Vendl, legendární baskytarista Master's Hammer. Drtil basu na kultovních albech Ritual a Jilemnický okultista na začátku 90. let a podílel se na comebacku s albem Mantras. Měl stejně velké srdce jako vlastní sound, a i když nám ho čas vzal, nikdy nezapomeneme na jeho epické přispění a divokou jízdu na koncertech po debutovém albu. Byl to nezapomenutelný nářez plný přátelského ducha. Tome, díky za vzpomínky a zase v posmrtném životě!“ napsala skupina na svém Facebooku.

Vendl k Master's Hammer přiskočil na přelomu 80. a 90 let, tehdy těsně před nahráváním debutového alba Ritual (1991). S tuzemskou blackmetalovou ikonou následně nahrál také druhé album Jilemnický okultista (1992), které rovněž sklidilo úspěch v zahraničí a to nejen u tehdy nově se formující blackmetalové scény v Norsku. Master's Hammer následně po nahrání druhé desky opustil. Ke kapele se pak krátce vrátil v roce 2009, když nahrával basové party pro comebackové album Mantras (2009). Byl rovněž členem experimentálního projektu Septagon Chimera.

Přínos Tomáše Vendla, a jeho spoluhráčů vedených další osobností české metalové scény Františkem Štormem, je v kontextu formující se extrémní metalové scény ve světě naprosto nesporný. Právě na Master's Hammer se v minulosti řada blackmetalových osobností z celého světa odkazovala a okolo kapely se rovněž utvořila aura kultovní formace, která stála u zrodu jednoho z nejextrémnějších žánrů v historii hudby. Dokonce bubeník slavné norské black metalové skupiny Darkthrone, přezdívaný jako Fenriz, v minulosti o kapele vtipkoval, že jejich debutový Ritual je ve skutečnosti prvním norským black metalovým albem, přestože se jednalo o skupinu z tehdejšího Československa.

Debutové album Master's Hammer, které Tomáš Vendl obohatil o drásající basové linky.