Obrázek k článku Předražené vstupenky na Oasis řeší i britský premiér. Kapela se brání
| Lukáš Rešl | Foto: Simon Emmett

Předražené vstupenky na Oasis řeší i britský premiér. Kapela se brání

Návrat britpopové legendy spustil kontroverzi při prodeji vstupenek na stadionové koncerty ve Velké Británii a Irsku. Aféra dynamického prodeje „předražených“ vstupenek se dostala také do nejvyšších pater politiky.

Vstupenky na koncerty Oasis se začaly prodávat v sobotu (30. srpna), přičemž mnozí fanoušci byli po mnohahodinovém čekání v online frontě zklamáni. Zjistili totiž, že vstupenky jsou nečekaně dražší kvůli „dynamickému stanovení cen“, tedy automatickému zvyšování cen vstupenek v důsledku poptávky.

K situaci, která vyvolala poprask nejen na Britských ostrovech, protože vstupenky na tento comeback kupovalo mezinárodní publikum, nyní Oasis vydali prohlášení. „Je třeba jasně říci, že Oasis nechávají rozhodnutí o prodeji vstupenek a jejich cenách zcela na svých promotérech a managementu a v žádném případě neměli povědomí o tom, že bude v prodeji použita forma dynamického stanovení cen.“

V prohlášení ze 4. září dále zní: „Ačkoli předchozí schůzky mezi promotéry, společností Ticketmaster a managementem kapely vyústily v pozitivní strategii prodeje vstupenek, která by byla pro fanoušky férovou záležitostí, včetně dynamického prodeje vstupenek, který by pomohl udržet ceny vstupenek na nízké úrovni a také omezit obchodování s nimi, realizace plánu nesplnila očekávání. Všechny zúčastněné strany udělaly maximum pro to, aby fanouškům poskytly co nejlepší možný servis, ale vzhledem k bezprecedentní poptávce toho nebylo možné dosáhnout.“

Zájem o vstupenky, zejména na platformě Ticketmaster, mělo mít 10 milionů fanoušků a to celkem ze 158 zemí, přičemž „všechny platformy“ se měly se potýkaly s dramatickým navyšováním cen vstupenek, které činily až násobky původních hodnot.

Oasis na tuto kontroverzi následně zareagovali, když oznámili další dva přidané koncerty ve Wembley, na které ovšem budou vstupenky k dispozici přednostně pro ty, kdo neuspěli při prvním kole prodeje.

Celá záležitost nicméně rozproudila krev britskému premiérovi Keiru Starmerovi, který se tento týden nechal slyšet, že zakročí proti „vyděračským“ přeprodejům. Vysoké ceny vstupenek přitom označil za „deprimující“. Na to konto reagovala také ministryně kultury Lisa Nandyová, jež vyzvala k přezkoumání „dynamických cen“ a stránek, které zproztředkovávají sekundární prodej vstupenek.

V současné době situaci prošetřuje Britský regulační orgán pro hospodářskou soutěž a také Evropská komise.