Obrázek k článku „Nasloucháme sami sobě.“ Plzeňský festival DEPOvLETU otevřou němečtí rockeři Final Stair
| Lukáš Rešl | Foto: René Jacobi

„Nasloucháme sami sobě.“ Plzeňský festival DEPOvLETU otevřou němečtí rockeři Final Stair

Již 2. srpna startuje v Plzni pátý ročník festivalu DEPOvLETU. Jednou z pozoruhodných formací, která zároveň festivalový program otevře, je německá skupina Final Stair. Ačkoli se o této kapele na internetu příliš informací člověk nedozví, hovoří za ni především muzika, kterou si dělá tzv. „po svém“.

Kombinací žánrů, jako jsou stoner rock nebo atmosférický post rock, dokázali Final Stair najít vlastní zvuk a především cestu, jak prezentovat svůj pohled na plytkou realitu dnešního světa skrze údernou rytmiku a naléhavé melodie. Něco málo jsme si o této krapet tajemné skupině řekli s frontmanem Istvanem Vörösem, šarmantním vousáčem, pro kterého je hudba cenným kanálem přenosu důležitých témat, jež společnost v současné době alibisticky přehlíží.

Nejprve bych rád začal s vaším novým albem Under Fire. Textově se totiž dotýká citlivých témat, jako jsou úzkost, deziluze nebo sociální problematika. Jaké poselství vlastně album nese?

Pro nás jako kapelu je opravdu důležité mluvit o věcech, o nichž se obvykle mezi lidmi nemluví. I v dnešní době je tolik důležitých témat, o kterých se téměř nemluví. Ať už to je právě úzkost, deprese, osamělost, anebo tlak na dokonalý vzhled.

Doufáme, že naše hudba přiměje lidi o těchto věcech přemýšlet a možná i oslovit někoho, na kom jim záleží, a třeba se zeptat: Ahoj, jak se máš? Co se děje ve tvém životě? Můžu ti nějak pomoct? Ve světě se toho teď děje tolik a je velmi snadné se do toho celého chaosu zamotat. Je však také důležité uvědomit si, že každý z nás je individuální bytost s vlastními a jedinečnými myšlenkami, pocity a zkušenostmi. Musíme si znovu začít naslouchat a skutečně se zajímat o to, jak se nám všem daří.

Rozumím. Byly tyto myšlenky také hlavní inspirací pro název Under Fire?

Nové album Under Fire je úplným opakem naší první desky Hope. Jak už jsem řekl, nevyhýbáme se složitým tématům. Nebojíme se poukazovat na problémy ve světě, i když je nepříjemné o nich mluvit. A nebojíme se stát si za tím, v co věříme, i když to znamená, že tím naštveme některé lidi. Všichni teď žijeme v bláznivém světě, přičemž je snadné se cítit zahlceně vším, co se kolem nás děje. Je ale důležité si uvědomit, že jsme v tom všichni společně. Musíme se navzájem podporovat a bojovat za to, čemu věříme.

Jak se nové album liší od vaší předchozí tvorby a jaké nové tvůrčí cesty jste při jeho tvorbě využili?

Under Fire je mnohem „hudebnější“ než Hope. První album bylo především o syrové energii a vášni, ale Under Fire je spíše jako tavicí kotel plný různých zvuků. Díky našemu bývalému bubeníkovi nás na této desce ovlivnily nejrůznější styly od grunge rocku přes jazz až po blues. A na tvorbě písní jsme si dali opravdu záležet. Věnovali jsme pozornost každému detailu a chtěli jsme si být jistí, že každý tón a každý rytmus bude mít na nahrávce váhu.

Váš poměrně originální styl je zřejmě daný kombinací stoner rocku, garage rocku a atmosférického post rocku. Co bylo hlavní inspirací pro vznik projektu Final Stair?

Pokud to vezmu od kořenů, začala naše hudební cesta v teenagerských letech s grungeovou kapelou Bush. Tehdy nás uchvátil hlas a písničkářství Gavina Rossdalea, jeho hudba pro nás byla hluboce inspirativní. Ta jeho syrová emocionální energie je dodnes jádrem našeho zvuku. Jak jsme stárli, začali jsme objevovat další žánry, hlavně post rock a alternativní rock. Oblíbili jsme si kapely, jako jsou EF, Mogwai, Lonely the Brave a Highly Suspect. Všechny tyto kapely pomohly formovat náš zvuk.

V České republice nebudete hrát poprvé. V minulosti jste hráli například na Sázavafestu. Jaký mají Final Stair vztah s českými fanoušky a festivaly?

Už jsme měli možnost to rozjet na dvou turné po České republice. Náš kamarád Jeff Tyson, který je úžasný kytarista, nám na koncertech míchal zvuk a v podstatě nás provedl českou hudební scénou. České publikum naprosto milujeme a vždycky si tu rádi zahrajeme znovu! A zrovna Sázavafest byl pro nás nezapomenutelným zážitkem. Vychutnávali jsme si tehdy každý okamžik na pódiu a doufáme, že se do line-upu festivalu někdy ještě vrátíme.

Seznamte se

Final Stair jsou německá altrocková kapela, jež své první singly vypustila do světa v roce 2022. Jedná se tak o mladou skupinu, která se postupně formovala z jamových setkání ve zkušebně. „Chtěli jsme se ujistit, že máme co nabídnout. Takže jsme si dali na čas,“ komentuje zrod kapely frontman Istvan Vörös. V současné době má kapela na svém kontě dvě alba. Na debutové Hope (2022) navázala letošní novinkou Under Fire (2024).