Obrázek k článku NAŽIVO: Monstrózní dunění. Ohnivý koncert MYDY rozkmital celý klub
| Liv Boková | Foto: Mejra Drkal

NAŽIVO: Monstrózní dunění. Ohnivý koncert MYDY rozkmital celý klub

Prosincové koncerty skupiny MYDY v pražském Lucerna Music Baru jsou už docela hezkou tradicí, letos se konal 20. prosince. Kdo zažil, potvrdí, kdo ne, připojí se příště. Zážitek v podobě třpytivého hudebně-tanečně-rockového dárku zabaleného do ohnivě červeného sametu je nejkrásnějším předvánočním dárkem.

MYDY se obešli bez předkapely. Nepotřebují totiž nikoho k tomu, aby pro ně publikum zahřál, hravě si ho dokážou nažhavit sami už během prvních pár minut úvodní písně. Koncertní program odpálili krátce po čtvrt na deset písní, po níž se zpěvačka Žofie Dařbujánová v příjemně zaplněném klubu přivítala a pozdravila s publikem, a ujistila se, že jsme připravení plnit její pokyny. Celá kapela oděná v kostýmech ohnivě červené barvy, evidentně v dobré náladě s úsměvy na rtech a s plným nasazením.

Také světla byla zpočátku hlavně v ohnivých barvách, v průběhu koncertu se na atmosférické, něžnější, teatrálnější či řekněme soundtrackové pasáže vytratila, aby dala prostor budoárově temnějším a chladnějším, zejména modré a fialové. MYDY jsou zajímaví a atraktivní i vizuálně, což je při koncertech s povedenými písněmi, vibrující, pulzující a chvílemi až monstrózně dunící muzikou další velký bonus. Protože jde o partu pěti charismatických osobností, stačí jí k tomu málo: originální kostýmy, hra světel a občas nějaký ten blikající nápis.

V průběhu zhruba hodinu a půl dlouhého vystoupení zazněly všechny zásadní písně. Například při Fire byl chvílemi zvuk tak hutný, že jeho dunění rozkmitalo útroby do posledního orgánu. Většina songů roztančila nohy i ruce přítomných, kteří se tak zapojovali a stávali součástí vystoupení, ať už nevědomě (ti, kdož spíš jen přihlíželi a bylo jich v klubu podstatně méně) nebo vědomě (v případě těch, kteří spolu s MYDY celý koncert také odzpívali). V rámci celé té úchvatné hudebně-varietní show jsme si užili elektroswingové potrsávání, r&b vlnění, disko dance, něžné pohupování i spoustu poskakování i skákání, tleskání s rukama nad hlavou i pospolité mávání. Nechyběly také hitovky jako Rise Up, Just Dance, titulní z loňského alba V, M.Y.D.Y. či Numbers.

MYDY nebyli na pódiu sami, na tomto tradičním finálovém koncertě roku, je i letos na několik písní doplnilo a další grády přidalo žesťové kvarteto.

Femme fatale Žofie v průběhu show, asi tak po první třetině, svlékla první vrstvu kostýmu a k témuž vyzvala také publikum. Příhodně před písní Eyes. Vsadím se, že všechny „eyes“ na ní v tu chvíli byly přilepené. Hlavním trumfem kapely je ovšem její silný hlas - chvílemi něžný, jindy naléhavě vášnivý.

Zpěvačka také často děkovala za ohlasy a reakce publika, jež většinou hned z prvních tónů správně odhadlo právě začínající píseň, naladilo se na ni a vlastně ji jako by odehrálo a odzpívalo spolu s kapelou. Před Mess si Žofie trochu postěžovala, když ji kromě těch, kteří mají v hlavách „bordel“ věnovala všem, kdo „si myslíte, že tenhle rok stál za hovno“. A na to otevřela šampaňské a připila.

Ohromný ohlas a úspěch měla Red Flag Parade, s níž se MYDY nedávno pokusili probojovat na Eurovizi.

Před přídavkem Žofie nakráčela zpět na pódium jako elegantní diva, aby v zápětí zařvala jako zběsilá lvice a finálně rozparádila přítomné. Následoval příjemný závěrečný taneček, gejzír páry, představení kapely, spousta díků a poslední rozloučení. Tak zase za rok: „Shake It! Bitch!“

MYDY
Hodnocení: 88 %
20. prosinec 2023
Lucerna Music Bar, Praha