Obrázek k článku Lenka Dusilová dokončila Řeku. Obdivuje na ní sílu a umanutost žen
| Honza Vedral

Lenka Dusilová dokončila Řeku. Obdivuje na ní sílu a umanutost žen

Po šesti letech se Lenka Dusilová v listopadu vrátí s novým albem Řeka. Jeho nahrávání právě dokončila ve studiích SONO. Producentsky se na něm podíleli Petr Ostrouchov a Aid Kid. Reportáž ze studia pro vás chystáme v říjnovém Headlineru.

„Album Řeka je plavbou skrze různobarevné hudební imaginace, které jsou z části inspirovány mikropříběhy a nekonkrétními ozvěnami mé rodové linie a mou současnou realitou, ve které se učím víc věřit svým schopnostem a přírodním zákonitostem. Některé skladby vznikly z empatie a obdivu k síle a umanutosti žen, které se snažily ochraňovat svoje rodiny a naději v toku různorodých událostí, jež nemohly ovlivnit,“ představuje album sama Lenka Dusilová.

„Nemalá část materiálu vznikla též při putování po ohrožených památkách bývalých Sudet, které jsme navštívili v rámci projektu Monument/um. I jejich příběhy často rezonují s mým tématem. Album se jmenuje jednoduše Řeka, protože metaforicky odráží různorodou dynamiku a vlastnosti systému, který je ovlivňován svým okolím – terénem, počasím a přirozenými i nepřirozenými ději v krajině. Tímto je každá „řeka“ jedinečná,“ popisuje koncept akusticky velmi silné nahrávky.
 
Album vyjde devět let po předchozím Lenčině sólovém albu a šest let po posledním titulu vydaném společně s kapelou Baromantika. 

Autorkou vizuálního zpracování obalu alba je grafička Zuzana Lednická ze Studia Najbrt a autorkou fotografií je Bet Orten. Album vyjde na labelu Animal Music 6. listopadu 2020 na CD a digitálně, o měsíc později také na vinylu jako dvojalbum. Pokud pandemická situace dovolí, uskuteční se křest alba v prosinci těsně před Vánoci.

V říjnovém Headlineru pro vás chystáme reportáž přímo ze studií Sono, kde Lenka Dusilová nové album připravovala. O vzniku desky jsme jako první psali v únorovém Headlineru.