Obrázek k článku Zpěváka The Exploited skolil infarkt na pódiu. Koncert v Bogotě skončil předčasně
| Liv Boková | Foto: Marko Ristic

Zpěváka The Exploited skolil infarkt na pódiu. Koncert v Bogotě skončil předčasně

Pětašedesátiletý Wattie Buchan, punková legenda s typickým červeným čírem, zkolaboval v sobotu při vystoupení v kolumbijské Bogotě. S podezřením na infarkt musel být převezen do nemocnice. Podle kapely si zpěvák vede dobře, ale zbývající letošní koncerty The Exploited se ruší.

Jak je patrné z dostupných fanouškovských záznamů, legendární skotský punkový hudebník, který měl problémy se srdcem už v minulosti, se při písni Army Life začal chytat za hrudník a následně padl na kolena. Ostatní muzikanti se mu okamžitě vydali na pomoc.

Podle pozdějšího prohlášení kapely se Buchan snažil situaci zvládnout, ale nepodařilo se a nakonec zkolaboval. Většina fanoušků zůstala na místě, dokud nedostali zprávu, že je frontman The Exploited v pořádku. Oficiální informace se na veřejnost dostaly až v následujících dnech.

Zástupce kapely se v úterý vyjádřil pro skotskou zpravodajskou stanici STV News: „Při posledním koncertu v Kolumbii měl Wattie podezření na další infarkt. Zkoušel zpívat dál, ale poté, co musel přerušit pár písniček, nakonec zkolaboval. Byl převezen do nemocnice sanitkou. Více než 900 lidí odmítlo opustit klub, dokud se nedozvěděli, že je v pořádku.“

Kapela také zveřejnila oficiální prohlášení na svých profilech na sociálních sítích a zároveň oznámila zrušení všech zbývajících koncertů v tomto roce. „10. prosince 2022 ke konci našeho setu v kolumbijské Bogotě Wattie zkolaboval na pódiu a byl převezen sanitkou do nemocnice. Naštěstí už se cítí lépe a odpočívá v hotelu v Bogotě. Na základě příkazu lékařů jsou všechna zbývající vystoupení pro rok 2022 zrušena.“ Punková parta se také omluvila fanouškům, pořadatelům a všem, kterých se tato situace dotkla, a poděkovala jim za pochopení. „Také naše londýnská show 16. prosince bude opět zrušena. Omlouváme se za to, ale Wattie je vyčerpaný a bylo mu doporučeno, aby zrušil všechny nadcházející letošní koncerty.“ V úterý pak kapela sdělila, že v ten den půjde frontman na kontrolní CT vyšetření. Jak dopadlo, už ale neinformovala.

Buchan prodělal srdeční infarkt již v roce 2014 při vystoupení v portugalském Lisabonu. Následně se podrobil složité operaci, při níž mu byl proveden čtyřnásobný bypass. „Myslel jsem, že už nikdy nebudu moci vystupovat, takže jsem rád, že můžu,“ uvedl později s velkou úlevou.  

Připomeňme, že návštěva Bogoty byla letos osudnou pro bubeníka Foo Fighters Taylora Hawkinse, který 25. března zkolaboval a zemřel po požití množství léků a drog ve svém pokoji v hotelu Four Seasons.