Obrázek k článku Zpěvačka Nightwish má rakovinu prsu. Krátce po operaci se chystá na turné
| Liv Boková | Foto: Nuclear Blast Records

Zpěvačka Nightwish má rakovinu prsu. Krátce po operaci se chystá na turné

Floor Jansen se s fanoušky na sociálních sítích podělila o diagnózu, kterou se dozvěděla před dvěma týdny. Lékaři naplánovali zpěvačce operaci na dnešní den - 27. října. Prognóza je prý optimistická, a pokud vše půjde dobře, turné Nightwish, které má odstartovat za necelý měsíc, by nemělo být ohrožené.

Jedna z nejvlivnějších metalových kapel v historii tohoto žánru má v pražské O2 areně vystoupit těsně před Vánoci, konkrétně 21. prosince.

Floor Jansen se o to, co v těchto dnech prožívá, podělila s fanoušky v otevřeném dopisu na svém oficiálním twitterovém a facebookovém profilu. Začíná slovy: „Život přichází ve vlnách, jde nahoru a dolů.“ Připomíná, že roky sdílela svůj život na sociálních sítích i na koncertech po celém světě.

„Teď mě však zasáhla nová vlna. A není dobrá. Mám rakovinu prsu. Diagnostikovali mi ji zhruba před dvěma týdny. Už zítra jdu na operaci, při které mi nádor odstraní. Prognóza je velmi dobrá!!!,“ píše otevřeně frontwoman finských symphonic metalistů a máma pětileté dcery Freji, kterou má s dlouholetým partnerem, bubeníkem Sabaton Hannesem Van Dahlem.

„Vypadá to na neagresivní typ rakoviny, která se nerozšířila. Prsa mi zůstanou. Po této operaci bych měla být čistá, doufám. Po zákroku uvidíme, jestli tato pozitivní prognóza stále platí,“ dodává dále zpěvačka.

„Slovo rakovina je šok. Všechno, co před takovou diagnózou považujete v životě za důležité, se během pár minut radikálně změní. Jediné, co teď chci, je být zase zdravá. Chci vidět mou dceru vyrůst v ženu, chci žít!“

V dalších slovech vysvětluje, jaký je hlavní důvod jejího sdělení: „Nejděsivější na této diagnóze je fakt, že jsem si myslela, že jsem zdravá. Netušila jsem, že je to jinak, dokud jsem jako žena ve věku 40+ nezašla na běžné mamografické vyšetření. Pokud bych na něj nešla, nádor bychom neodhalili a za rok by byl mnohem větší. A proto s vámi tento příběh sdílím. Mamograf vám může zachránit život. Můžete si říkat, že je nepříjemný a že vám stejně v prsech nic nenajdou, ale jděte na něj.“

„Připomeňte své manželce, přítelkyni, mámě, sestře, ať jdou a nechají se vyšetřit,“ připojuje Floor Jansen výzvu také pro muže, kteří si její slova budou číst.

„Pokud vás aspoň trochu dokážu inspirovat, pak je na mojí diagnóze určitě aspoň něco dobrého,“ píše ke konci otevřeného vyjádření.

Na závěr také dodává, že když vše půjde podle plánu, bude připravená na nadcházející evropské turné, které má už20. listopadu odstartovat v belgických Antverpách.