Obrázek k článku Zemřela Zlata Hladíková (75). Starala se o úspěch Blue Effectu, Chinaski i Vanua2
| Honza Vedral | Archiv Zlaty Hladíkové

Zemřela Zlata Hladíková (75). Starala se o úspěch Blue Effectu, Chinaski i Vanua2

Manželka Radima Hladíka a výrazná manažerka řady úspěšných hudebních kapel podlehla dlouhodobým zdravotním komplikacím. Zprávu Headlineru potvrdil její syn Radim Hladík Jr.

Zlata Hladíková byla s hudební scénou spojená už od mládí. Za Radima Hladíka se vdala ve stejném roce, kdy vznikl Blue Effect (1968). Měli spolu dvě děti, Lucku a Radima, který je dnes vyhledávaným filmovým zvukařem.

V devadesátých letech se Zlata Hladíková společně s dcerou Lucií začaly starat i o hudební management. „Do roku 1993 jsem Radimovi pomáhala jenom doma. Ale pak jsem se začala starat i o koncerty. V roce ’93 jsem pomáhala pořádat vystoupení všem lidem ze Šafránu, jako byli Jirka Dědeček, Honza Burian, Pepa Nos, Dáša Andrtová, Jarda Hutka nebo Vlasta Třešňák. A Radim začal hrát s Hutkou, vydrželo jim to téměř jedenáct let. Později se přidal i k Čundrgrundu s Honzou Hrubým a Vláďou Mišíkem. A to hrál Radim rád,“ vzpomínala Hladíková na své začátky v branži v rozhovoru pro Headliner.

Samotný Radim Hladík přitom po rozpadu Blue Effectu prožíval hudební krizi. „Radim dlouhá léta nehrál. „Tehdy stavěl Žižkovskou věž. Prostě seděl v kuchyni na židli, koukal z okna a sledoval, jak tam dávají jednotlivé díly, až tu věž postavil. To byl jeho jediný zájem. Bylo to pro něj těžké. Pořád si doma cvičil, skládal nové věci. To ho snad vnitřně těšilo. Ale byl nešťastný. Snad patnáct let byl smutný,“ popisovala toto období.

Sama se začala postupem času starat i o mladší kapely. Mezi nimi byly Starý hadry, ze kterých se měli stát Chinaski, Ready Kirken ještě s Michalem Hrůzou či Walk Choc Ice. „Hrálo se pořád a vydrželo nám to až do roku 2003. Ale byla to dřina ze všech stran, v podstatě i pro celou naši rodinu,“ popisovala začátky Chinaski, o nichž tehdy nikdo netušil, že se stanou jednou z nejpopulárnějších českých kapel. A to i díky tomu, že jim alba produkoval právě Radim Hladík.  

Návrat na pódia  s obnoveným Blue Effectem, kterému jako základ posloužili muzikanti z Walk Choc Ice, ale pro Radima Hladíka nebyl úplně snadný. Důležitou roli v comebacku legendárního kytaristy sehrála právě jeho manželka.  „Kluky jsem poprosila, jestli by Radima jednou nevzali, aby si s nimi zahrál. A oni si ho vzali na Trutnov. Tam byly tisíce lidí. Ale já se hrozila. Poprvé v životě jsem viděla, jak je Radim na scéně shrbenej a vynervovanej. Strašně těžce to hraní nesl, protože dlouho nestál na tak velkém pódiu,“ popisovala jeho návratna scénu. „Hraní s Jardou Hutkou nebo Dášou Andrtovou se s tím nedalo srovnávat. Tohle byl najednou zase bigbít. Ten koncert pro něj byl extrémně náročný. Trpěla jsem s ním.“

Byl to ale důležitý krok, díky kterému pak Radim Hladík koncertoval takřa až do svého úmrtí 4. prosince roku 2016. Zlata Hladíková zůstala jako hudební manažerka aktivní i nadále. V posledních letech produkovala koncertní vzpomínky na Radima Hladíka i vystoupení kapele Vanua 2.

„S neskonalým zármutkem v srdcích oznamujeme, že odešla Zlata Hladíková. Ta Zlata Hladíková, díky které bylo všechno na svém místě!! Ta Zlata Hladíková, která nás dokázala ukáznit, potěšit, sprdnout a pohladit!! Ta Zlata Hladíková, která nás společně s Radimem přijala do své rodiny a zahrnula nás vším, co k tomu patří. Ta Zlata Hladíková, kterou milujeme a bez které bychom nebyli takovými, jakými jsme… Ta Zlata Hladíková, kterou milujeme,“ komentovala smutnou zprávu skupina Blue Effect prostřednictvím svém profilu na Facebooku.