Obrázek k článku Ve věku 50 let zemřel bubeník Foo Fighters Taylor Hawkins
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

Ve věku 50 let zemřel bubeník Foo Fighters Taylor Hawkins

Ta zpráva zasáhla hudební svět jako nečekaná rána. 25. března zemřel Taylor Hawkins, bubeník jedné z nejznámějších rockových kapel současnosti Foo Fighters. Bylo mu 50 let.

Taylora Hawkinse fanoušci milovali. Jestliže byl Dave Grohl tváří Foo Fighters, Hawkins byl jejím motorem. Navíc nezůstal u bicích, občas i zpíval, ať už na koncertech nebo na deskách. "Jeho hudební duch a nakažlivý smích s námi zůstane navždy," napsala kapela v prohlášení, kde oznámila jeho tragickou a předčasnou smrt. 

 

I když byl s Foo Fighters dokonale srostlý, nebyl v kapele od začátku. Přišel až v roce 1997. Předtím bubnoval v Sass Jordan a později byl členem doprovodné kapely zpěvačky Alanis Morissette, se kterou odjel turné ke slavné desce Jagged Little Pill. Právě během tohoto turné se na něj Dave Grohl obrátil se žádostí, jestli by neměl tipy na nějaké bubeníky. Hawkins ke Grohlově překvapení místo toho odešel od Alanis Morissette. S Foo Fighters bubnoval už na třetí desce There Is Nothing Left to Lose, za kterou kapela získala první Grammy.

Kromě domovské kapely se Hawkins věnoval i sólové tvorbě se svým projektem Taylor Hawkins and The Coattail Riders, občas hostoval na nahrávkách jiných hudebníků, ať už jako bubeník či zpěvák.

Hawkins se za mikrofonem nebál ani Led Zeppelin

25. března Hawkins nečekaně zemřel. Foo Fighters zprávu zveřejnili na svých sociálních sítích, poslední koncert odehrál 20. března na festivalu Lollapalooza Argentina. Kapela je uprostřed jihoamerického turné, v den Hawkinsovy smrti měla vystoupit v Bogotě.

Taylor Hawkins patřil mezi nejpopulárnější bubeníky své generace, byl vzorem pro řadu následovníků díky svému nekompromisnímu valivému stylu, ale zároveň charismatickému přístupu k hraní. Žádné manýry, věčný úsměv od ucha k uchu. Rockový svět na něj bude dlouho vzpomínat.

Hawkins do kapely přišel krátce před prací na desce There Is Nothing Left to Lose