Obrázek k článku Zpěvák Rammstein slaví šedesátiny. Pohoršení budil už název jeho první kapely
| Jarda Konáš | Foto: Jens Koch

Zpěvák Rammstein slaví šedesátiny. Pohoršení budil už název jeho první kapely

Till Lindemann je dnes známý hlavně jako frontman německé rockové kapely Rammstein, na kontě má ale úctyhodnou řádku další práce.

Dětství pro něj nebyla úplná procházka růžovým sadem. Narodil se 4. ledna 1963 v Lipsku a dospívání ve Východním Německu dodnes reflektuje ve svých textech. Tehdy ho traumatizovalo i žití v rozdělené rodině a nenaplněné sportovní cíle – jako vrcholový plavec reprezentoval Východní Německo v řadě závodů a těsně před olympiádou v Moskvě v roce 1980, kam si svými výkony zajistil účast, jeho sportovní kariéru ukončilo zranění.

V jeho knize In stillen Nächten (anglicky vyšla jako On Quiet Nights) se dočteme, že se následně učil na tesaře, dělal technika v galerii, těžil rašelinu nebo pletl košíky. Zkrátka typická zaměstnání mladého umělce v socialistickém světě.

Ve třiadvaceti letech začal hrát s první kapelou, punkrockovými First Arsch (česky by se dalo přeložit jako První prdel). Zahrál si i s punkovou kapelou Feeling B, ve které se poprvé potkal s některými budoucími členy Rammstein. Mimochodem, tehdy hrál na bicí.

Než přišli Rammstein, byla kapela Feeling B

Na začátku 90. let se Rammstein pustili naplno do práce. Jejich tvrdé hudbě už žádný bolševik nebránil, takže si Lindemann zařídil pyrotechnickou licenci, aby měl jistotu, že když už můžou dělat pořádnou show, ať má taky profesionální parametry. Na konci 90. let už Rammstein byli známí po celém světě, jejich klipy točila dokola MTV a dohromady prodali přes pětadvacet milionů desek, což z nich dělá jedny z nejúspěšnějších německých hudebníků vůbec.

Možná o to zajímavější jsou Lindemannovy aktivity schované tak trochu ve stínu jeho domovské kapely. Zazpíval si s Apocalyptikou, hostuje na desce kmetů východoněmeckého rocku Die Puhdys, spolupracoval i s hudebními komiky Knorkator nebo francouzskou zpěvačkou Zaz. Jeho nejúspěšnějším sólovým projektem je skupina Lindemann.

I když má Till Lindemann v Česku silnou fanouškovskou základnu, je s podivem, že mu u nás doteď nevyšla ani jedna z jeho básnických sbírek. Ale třeba se jednou dočkáme? Zatím nezbývá než popřát vše nejlepší a těšíme se na další koncerty, ať už s Rammstein nebo sólově.