Obrázek k článku Italská premiérka žaluje zpěváka Placebo za to, že ji nazval „fašistkou a rasistkou“
| Šárka Hellerová | Foto: Profimedia

Italská premiérka žaluje zpěváka Placebo za to, že ji nazval „fašistkou a rasistkou“

Frontmana kapely Placebo začali vyšetřovat již týden poté, co během koncertu na festivalu Sonic Park poblíž Turína označil italskou premiérku za „rasistku a fašistku“. Giorgia Meloniová ho nyní navíc žaluje pro pomluvu.

Na festivalu Sonic Park kapela vystoupila 11. července. Brzy poté policie zahájila vyšetřování – v Itálii totiž za „veřejné pomlouvání republiky“ hrozí pokuty od tisíce do pěti tisíc eur. Takové sankce mohou být uděleny za pomluvu vlády, parlamentu, soudů a armády.

Nyní italská média informují, že probíhající vyšetřování premiérce Itálie nestačilo a Molka sama za slova, která pronesl pro jasnou srozumitelnost před deseti tisíci diváky v italštině, žaluje. Kromě toho Meloniová událost nijak nekomentovala. Ani zástupci Briana Molka se v tuto chvíli vyjadřovat nechtějí.

Molko se tak dostal do čím dál početnějšího klubu kritiků, s kterými se Meloniová soudí, protože si dovolili veřejně komentovat její politiku. Například spisovatel Roberto Saviano proslulý knihou Gomora, jíž se znelíbil neapolské mafii, si žalobu vykoledoval, když premiérku nazval bastardkou. Učinil tak poté, co v televizi prohlásila, že by lodě neziskových organizací, které pomáhají zachraňovat uprchlíky, měly být potopeny. Meloniová se soudí i se dvěma reportéry římského deníku Domani. Dle italského práva mohou být některé pomluvy trestně stíhány a udělen může být i trest odnětí svobody, informuje britský deník Guardian.

Šestačtyřicetiletá Giorgia Meloniová, předsedkyně strany Bratři Itálie, v loňských volbách zvítězila s programem zaměřeným proti imigraci a plány na omezení práv LGBTQ+. Premiérka, jež se chce zaměřit na „tradiční křesťanské rodinné hodnoty“, hodlá například omezit možnosti potratů a chce zabezpečit, aby páry stejného pohlaví neměly právo na náhradní mateřství nebo osvojení.