Obrázek k článku Yo-Yo Ma rozezníval Prahu celý víkend. Hrál i na Čertovce a Starém židovském hřbitově
| Šárka Hellerová | Foto: Petra Hajská

Yo-Yo Ma rozezníval Prahu celý víkend. Hrál i na Čertovce a Starém židovském hřbitově

Poté, co v sobotu dvě a půl hodiny před vyprodaným publikem interpretoval Bachovy suity, překvapil slavný violoncellista v neděli Pražany neohlášeným koncertem na kanálu Čertovka a uctěním památky obětí šoa na Starém židovském hřbitově.

Koncert v rámci Prague Sounds, festivalu který vznikl v režii Strun Podzimu jako reakce na pandemii, byl vyprodaný. Na tisíc lidí poslouchalo jediného muže. Na pontonu na Vltavě stála na pódiu samotná židle, kam Yo-Yo Ma usedl a na víc než dvě hodiny očaroval prostor v centru města. Zatímco občasné túrování motorů na nábřeží bylo nevítané, hejna ptáků jakoby se s hudebníkem propojila a jejich občasné přelety a zpěv dodaly koncertu půvabný rozměr, který by v původně plánovaném Rudolfinu nenastal. S šumem města si violoncellista a dokonalé ozvučení hravě poradili a publikum se mohlo do Bachovy hudby dokonale ponořit. Jako přídavek zněla Motlitba pro Martu a kdo neměl husí kůži, nemá srdce.

Na stejné loďce, na níž Yo-Yo Ma odplul ze sobotního koncertu, druhý den vplul do Čertovky a spolu s Jiřím Slavíkem, který střídal saxofon, housle a kontrabas, hráli pro kolemjdoucí. Své entrée americký hudebník doprovodil tóny skladby Život je jen náhoda, dále zazněly skladby Ach synku, synku, Blowin' in the Wind od Boba Dylana a Dvořákovo Goin' Home. Poté se hudebník ještě vydal na Starý židovský hřbitov. Yo-Yo Ma v Praze předvedl naprostou noblesu v kombinaci s příjemným lidským vystupováním. Pokud v sobotu mezi suitami krátce promlouval, bylo to v češtině. Když projížděl na lodi kolem svých příznivců, s úsměvem jim mával. Lidi v různých zemích světa propojuje poslechem hudby Johanna Sebastiana Bacha, zároveň místním hraje i melodie, jež mají zaryté hluboko pod kůží.

Festival Prague Sounds pokračuje: 

  1. září, 20.00, Jiří Slavík, Marian Friedl & VUS Ondráš - Krok za krokem
  2. září, 20.00, Brad Mehldau & Ian Bostridge - The Folly of Desire: A Song Cycle
  3. září, 20.00, Lizz Wright - Gospel