Obrázek k článku Fantastický Willie Nelson je opět drsnější. Vydal se na mexickou hranici
| Ondřej Bezr | Foto: Pamela Springsteen

Fantastický Willie Nelson je opět drsnější. Vydal se na mexickou hranici

Jestliže jednotkou hyperaktivity v populární hudbě je 1 Neil Young, Willie Nelson na této stupnici má, odhadem, minimálně dva až tři „youngy“. Svědčí o tom i jeho nový singl The Border, který avizuje nadcházející stejnojmenné album, jež se objeví 31. května.

Statistiky se liší, ale nejrozšířenější je, že The Border bude pětasedmdesátá Nelsonova řadovka. Vyšší „hausnumera“ přesahující stovku zahrnují samozřejmě veškerou produkci včetně živáků a kompilací. Ale co je zásadní a snadno spočitatelné: jen od roku 2000 Willie vydal, včetně chystané novinky, třicet řadových alb. Z čehož plyne, že v některých letech, konkrétně 2000, 2004, 2006, 2013, 2016, 2018, 2021 a 2023 vydal hned dvě elpíčka. Pouze roku 2003, 2007 a 2015 vynechal. Zdánlivě zbytečná a duchamorná statistika, ale je dobré si uvědomit, že Nelson je ročník 1933 a až vyjde The Border, bude mu jedenadevadesát let...

Podle prvního singlu se zdá, že The Border bude, po nejrůznějších experimentech napříč žánry, „klasický Willie“, tedy americana s větším nádechem country. Což je skvělé, protože ne všechny úkroky stranou Nelsonovi vždycky vyšly a když stojí na sobě nejvlastnější půdě, je nezaměnitelný a vlastně nemá na hudební scéně sobě rovného. Pětatřicetiminutová kolekce deseti písniček v tradiční produkci Buddyho Cannona obsahuje čtyři zpěvákovy autorské novinky a zbytek jsou po jeho zpracované songy spřízněných amerických autorů. Včetně úvodního titulního singlu, který je autorským dílem country písničkáře Rodneyho Crowella.

Temná mexikánská píseň dokonale vyhovuje Nelsonovu stylu, v jeho hře na kytaru, jíž se ani ve svém věku nevzdává, bylo vždycky frázování à la mariachi silně cítit, stejně jako vliv jeho milovaného Djanga Reinhardta. Nelsonův Trigger, jak zní název kytary, jež k písničkáři neodmyslitelně patří a má jeden z nejnezaměnitelnějších zvuků na světě, prochází celou písní a mezi ostatními jemnými a trochu naleštěnými zvuky dodává písni krásnou syrovost a nepředvídatelnost. Se svojí pěveckou polohou se Willie rok od roku posouvá do drsnějších a drsnějších poloh, a jeho hudbě to neuvěřitelně sluší. Jestli bude celé album aspoň z poloviny tak krásné a na první dobrou působivé jako singl, bude patřit k jeho nejlepším za poslední léta. A že je z čeho vybírat!