Obrázek k článku Zakladatel Rock'n'rollové síně slávy a časopisu Rolling Stone končí kvůli rasismu a sexismu
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

Zakladatel Rock'n'rollové síně slávy a časopisu Rolling Stone končí kvůli rasismu a sexismu

Jann Wenner, spoluzakladatel časopisu Rolling Stone a věhlasné Rock’n’rollové síně slávy, byl odvolán z jejího představenstva. Stalo se tak poté, co deník The New York Times vydal rozhovor, ve kterém se nelichotivě vyjádřil na adresu černošských muzikantů a hudebnic.

Představenstvo se tak rozhodlo konat pouhý den po zveřejnění Wennerových slov z 15. září. „Jann Wenner byl odvolán z představenstva nadace Rock & Roll Hall of Fame Foundation,“ uvedla organizace v sobotu 16. září.

Wenner se v rozhovoru rozprávěl o své připravované knize "The Masters", jež obsahuje rozhovory s Bobem Dylanem, Mickem Jaggerem, Johnem Lennonem, Brucem Springsteenem a dalšími slavnými hudebníky – všechno pouze bělošští muži. Na dotaz, proč kniha neobsahuje rozhovory s ženami a nebělošskými umělci, Wenner zareagoval slovy: „Víte, nejde o to, že by byli nechápaví, i když, běžte si popovídat s Grace Slick nebo Janis Joplin…“

Následně se Wenner ostře vyjádřil na adresu umělkyně Joni Mitchell, o které řekl, že se nejedná o žádnou rock&rollovou filozofku. „Podle mého názoru zkrátka nesplňovala kritéria…“ a následně na obhajobu svého výběru dodal: „Ti lidé museli splňovat několik kritérií, ale zároveň šlo i o můj osobní vztah a lásku k nim... Pokud jde o ženy, tak žádná z nich prostě nebyla dostatečně výmluvná na této intelektuální úrovni.“

Podobně nesmlouvavý byl pak i na adresu černošských muzikantů. „Černošští umělci, víte - Stevie Wonder, je génius, že? Když použijete tak široké slovo jako "mistři", je chyba, že ho používáte. Možná Marvin Gaye nebo Curtis Mayfield? Chci říct, že oni se prostě neuměli vyjádřit na takové úrovni.“ Následně pak Wenner dodal, že si měl možná najít jednoho černošského umělce a jednu ženskou umělkyni, kteří by sice nedosahovaly dle jeho názoru stejných historických měřítek, ale předešel by tak kritice.

V sobotu (16. září), v reakci na vyhazov, sám vydal prostřednictvím vydavatelství Little, Brown and Company, které jeho knihu vydává, prohlášení: „V rozhovoru pro The New York Times jsem se dopustil poznámek, které snižovaly přínos, genialitu a vliv černošských umělců a umělkyň, a za tyto poznámky se z celého srdce omlouvám.“

Jeho kniha The Masters je sbírkou rozhovorů, které Wenner v průběhu let udělal a které dle jeho názoru nejlépe prezentují jeho vlastní představu o vlivu rock'n'rollu. Zároveň také odráží a ilustrují vrcholy jeho kariéry. Vydání knihy je naplánováno na 26. září letošního roku.

Wenner spoluzaložil v roce 1967 s hudebním kritikem Ralphem J. Gleasonem hudební časopis Rolling Stone a do roku 2019 působil jako jeho redaktor i šéfredaktor. V roce 1987 spoluzakládal také Rock’n’rollovou síň slávy. Sám byl do ní pak uveden v roce 2004 jako jednotlivec.