Obrázek k článku Více je více. Billy Corgan dokončil rockovou operu a přiveze The Smashing Pumpkins
| Lukáš Rešl | Foto: Live Nation

Více je více. Billy Corgan dokončil rockovou operu a přiveze The Smashing Pumpkins

Američtí alternativní rockeři se po téměř pěti letech vrátí do Prahy. V O2 universu vystoupí 4. července 2024.

Poslední vystoupení The Smashing Pumpkins se u nás uskutečnilo v červnu roku 2019 na pódiu pražského Fora Karlín. Jejich set tehdy pojmul dvě a půl hodiny, přičemž kapela slavila kulaté třicetiny. Nyní se vrací do Prahy po pětileté pauze, v níž stačila nahrát dvě studiová alba včetně poslední třífázové desky A Rock Opera in Three Acts (2022-2023).

The Smashing Pumpkins patří mezi legendy amerického grunge. V 90. letech se stali jednou z hlavních tváří scény a často byli srovnáváni s dalšími velikány, jako byla Nirvana, Soundgarden nebo stále ještě aktivní Pearl Jam. Vždy se však odlišovali svébytným zvukem a kombinací žánrů jako rock, pop, shoe-gaze, metal, gothic, psychedelie či elektronika. I díky tomu se po celém světě prodalo přes třicet milionů jejich alb a kapela posbírala mimo jiné i dvě ceny Grammy.

Jejich třetí řadové dvojalbum Mellon Collie and the Infinite Sadness, vydané v roce 1995, se nesmazatelným písmem zapsalo do historie rockové muziky, přičemž ve své době se ho prodalo na 16 milionů kopií. Na této desce se mimo jiné objevuje také nejslavnější hit kapely, singl 1979, který má v současné době na Youtube 221 milionů shlédnutí.

Dohromady kapela, v jejímž čele stojí frontman Billy Corgan, vydala celkem dvanáct alb, a to navzdory šestileté pauze mezi lety 2000 až 2006, kdy se zdálo, že se na pódia už nikdy nevrátí. Po nelichotivé drogové minulosti se tehdy do kapely vrátil letitý bubeník Jimmy Chamberlin, jenž do kapely vstupoval v roce 1988, když The Smashing Pumpkins hledali bubeníka. Návrat oblíbeného člena si tehdy fanoušci velmi pochvalovali. Součástí pevného jádra kapely je také kytarista a zakládající člen James Iha, který se rovněž v roce 2018 do kapely vrátil po dlouhé pauze.

Koncert v prostorech O2 universa slibuje kytarovou podívanou. Poslední vystoupení The Smashing Pumpkins ve Foru Karlín v roce 2019 sklidilo úspěch i kvůli dobře vyladěnému zvuku..