Obrázek k článku VIDEO: Ve Vláknech Lenka Dusilová poskládala a zbořila svůj svět
| Redakce

VIDEO: Ve Vláknech Lenka Dusilová poskládala a zbořila svůj svět

Nový videoklip k výjimečnému albu Řeka režíroval Viktor Tauš. Černobíle dotváří atmosféru jedné z nejpozoruhodnějších domácích nahrávek roku.

Album Řeka, kterému jsme věnovali listopadové vydání Headlineru, se dočkalo prvního klipu. Režisér Viktor Tauš pro něj zvolil ostrou, černobílou stylizaci. A Lenku Dusilovou nechal symbolicky poskládat, rozbít a uklidit vlastní svět.

„Prababička měla devět dětí. Během první a druhé světové války jich sedm zemřelo, různě se ukrývaly, prošly vojnou a tak...  Předposlední dítě – má babička, zemřela v pětadvaceti.  Pořád si představuji, jak se prababička se všemi těmi dětmi prokousávala. Narodila se ke konci devatenáctého století a prožila obě války. Její muž odešel do té první a už se nevrátil. Po konci války už se nenašli. Hodně jsme si o tom teď povídali s bráchou, když jsem psala texty. Třeba Vlákna. Hodně mi pomohl. Vyslovil představu, že muži vždy odcházeli do vojny a byli vidění jako hrdinové, ale po nich zůstávají ženy, které se dennodenně snaží o přežití a zachování rodu v různých situacích. A nikde není pravidlo, že přežijí,“ říká Lenka Dusilová o skladbě v titulním rozhovoru Headlineru od Šárky Hellerové. 

Jak album vznikalo si můžete připomenout i v podcastu ze studií Sono, ve kterém Honza Vedral krom Dusilové mluvil také s producenty Petrem Ostrouchovem a Aid Kidem. 

Právě vydaný klip jen podtrhuje, proč se o albu Řeka nejen v recenzích často mluví jako o potenciálním domácím albu roku. Není to jednoduchá ani za každou cenu „příjemná“ hudba. O to víc je ale působivá a utkví…

Pokud chcete číst Headliner i v roce 2021, podpořte nás prosím na www.hithit.cz/headliner