Obrázek k článku VIDEO: Osm minut krásy, svobody i smutku v klipu Dagmar Voňkové
| Šárka Hellerová | Foto: Animal Music

VIDEO: Osm minut krásy, svobody i smutku v klipu Dagmar Voňkové

„Jde o přehlídku dokonalosti,“ napsal Antonín Kocábek o albu Archa Dagmar Voňkové. Ta dnes slaví narozeniny a dostala k nim křehký a rozjímavý videoklip k písni Tobě.

Před třemi lety odehrála Dagmar Voňková, legenda české folkové scény, v Arše unikátní vystoupení s řadou významných hostů. Voňkovou má publikum zažitou jako sólistku, v Arše ji ovšem doprovázela osmičlenná kapela ve složení Beata Hlavenková, Dorota Barová, Jiří Slavík, Miloš Dvořáček, Marian Friedl, Oskar Török a Marcel Bárta. Hostem výjimečného koncertu byla i Lenka Dusilová. Koncert uspořádaly Struny podzimu v roce zpěvaččiných sedmdesátých narozenin. Nahrávka z výjimečného večera vyšla loni na podzim a recenzenti i fanoušci se shodují, že nejde jen o obyčejný živák, ale o mimořádné album. To ostatně potvrzuje i jeho aktuální nominace na cenu Anděl v kategorii Folk.

Videoklip k písni Tobě, který pro Dagmar Voňkovou u příležitosti jejích narozenin připravil Petr Ostrouchov a režisérka Maja Hamplová, předznamenává vydání Archy na vinylu. Klip má téměř osm minut, je natočený na jeden záběr a vznikl v křivoklátských lesích pouhé čtyři dny před svou premiérou. Jeho hvězdou je Eliška Křenková. V jejím bloumání a tančení po lese je cítit smutek, hravost i naprostá volnost.Kameramanem videoklipu Tobě je Martin Douba, choreografii vymyslela Jana Burkiewiczová.

Vydavatelství Animal Music chystá vydání 500 kusů Archy na dvojvinylu. Přispět můžete na portálu Donio Plus.