Obrázek k článku VIDEO: Jsem optimistka, vzkazuje v novém animovaném klipu Björk
| Lukáš Rešl | Foto: Vidar Logi

VIDEO: Jsem optimistka, vzkazuje v novém animovaném klipu Björk

Po pětadvaceti letech Praha opět zažije koncert hvězdné islandské zpěvačky Björk. Jedna z předních interpretek alternativní elektronické hudby zahraje v O2 aréně 16. září. Na koncert láká i novým animovaným klipem.

Björk Guðmundsdóttir chystá do Prahy strhující a tématickou show s názvem Cornucopia, jež symbolicky otevírá témata enviromentálního konfliktu a návratu k přírodě. V rámci ní zazní především písně z posledních dvou alb Utopia (2017) a Fossora (2022).

Sedmapadesátiletá zpěvačka v těchto týdnech vydala videoklip ke skladbě Victimhood z poslední desky Fossora. Jedná se o krátký animovaný film, o jehož režii se postarali Gabríela Friðriksdóttir a Pierre-Alain Giraud. Mám o sobě tak trochu iluzivní představu, že jsem taková optimistka… Někdy se stává rolí žen, aby na sebe v těžkých situacích vzaly katarzi a emoční práci. Pokud řeší nějaké temné stíny nebo síly, přemění je v jakousi dobrou energii pro ostatní členy rodiny… My se o to postaráme. Je to taky zvláštní druh oběti, který jste si vybrali, nikdo vás o to nežádal. V tom je možná ten humor. Je to velmi zajímavé. Ten obraz se mi prostě moc líbí. Ty postavy jsou tak kouzelné, mají pro mě tak hluboký význam,“ dodala v prohlášení ke klipu sama Björk.

Kolem vydání alba Fossora sdílela Björk i další videoklipy k písním Atopos, Ovule, Ancestress, Sorrowful Soil a titulní skladbě Fossora. Letos v březnu zremixovala své skladby Woe a Shygirl a se skupinou Dirty Projectors spolupracovala na vydání výroční reedice alba Mount Wittenberg Orca.