Obrázek k článku VIDEO: Dojemná jízda historií Vypsané fixy. Jedna z prvních písní kapely má nový klip
| Šárka Hellerová | Foto: Archiv kapely

VIDEO: Dojemná jízda historií Vypsané fixy. Jedna z prvních písní kapely má nový klip

Bohaté dějiny kapely, která letos slaví třicetiny, zachycuje nový videoklip k písni ze samých začátků kapely. Skladba Absolutní sen je na světě od roku 1996.

Tři minuty a sedmnáct vteřin trvá jízda vzpomínkami v animovaném klipu obohaceném o historické fotografie i videa. „Doma jsem po mnoha letech otevřel krabici s nejstaršíma fotkama naší kapely v úplně původní sestavě. Byla tam i fotografie polskýho fiata mýho dědy, kterým jsme na konci devadesátých let jezdili do klubů,“ vysvětluje zpěvák a kytarista Márdi, kde vzali archivní snímky, které fanoušky v klipu potěší.

„Společně s výtvarnicí Kvídou jsme vymysleli scénář animovanýho klipu, kde projíždíme San Piegem (rozuměj Pardubicemi), což je hlavní město našich písní, a potkáváme různý odkazy a postavy z textů.“ Cestou pak do starého auta naskakují členové kapely, někteří po čase společnou cestu zase opouští. Klip v náznacích připomíná i důvody personálních změn. Je to jednoduché, ale barvitější než vyprávění na Wikipedii.

 „Poprvé jsem měl pocit, že to je něco víc než jenom pařba a legrace,“ vzpomíná Márdi na dobu po vzniku písně Absolutní sen. „Nyní po dlouhých letech přichází její čas, vrací se z vyhnanství, stává se naším narozeninovým singlem, je na ni klip a míří na všechny streamingové služby, o kterých v době jejího vzniku nikdo neměl ani ponětí. Je to cestovatel z devadesátých let, který přiletěl strojem času do naší doby. Když Absolutní sen poslouchám, vidím nejstarší verzi klubu Žlutý pes v Pardubicích a v něm sebe, svý spoluhráče z kapely a naše tehdejší kámoše. Vidím všechny tyhle lidi, jak v tom klubu paříme a náš svět voní čerstvou svobodou. Ta vůně je silná, všeobjímající a absolutní.“

Současnou vůni kapely, která podle Márdiho vznikla jen s ambicí společně si v létě zapařit a při tom něco nahrát, budou moci fanoušci nasát na podzimním turné, na které se k Fixe postupně připojí řada kapel, a také na narozeninovém koncertu na Střeleckém ostrově. O jeho přípravách jsme si nedávno povídali přímo na místě, výsledný článek si můžete přečíst v květnovém Headlineru.

„Všichni jsme působili v jiných skupinách, který ambice měly, a FiXa byla naopak pomyslnou dovolenou od ambic. Nakonec to ale tahle parta s prapodivným názvem a s počátečními miniaturními technickými dovednostmi na rozdíl od jiných kapel z našeho města přežila,“ uzavírá Márdi bilancování u příležitosti vydání klipu k písni, která sem přišla z devadesátek.