Obrázek k článku Umami pod stromeček. Ewa Farna vydá nové album ještě před Vánoci
| Šárka Hellerová

Umami pod stromeček. Ewa Farna vydá nové album ještě před Vánoci

Novinka vyjde sedm let od předchozí desky Leporelo. Album Umami už Farna představila singlem No Ne a především velmi úspěšnou skladbou Tělo. Je proto zřejmé, že nová deska rozčeří vody zdejšího popu. Zpěvačka potvrdila, že se tak stane ještě před Vánoci.

„Potřebovala jsem něco prožít,“ vysvětlovala Farna v nedávném rozhovoru s Honzou Vedralem, proč další album dokončuje po tak dlouhé době. Bude její první ucelenou nahrávkou od doby, kdy ukončila spolupráci s producentem Leškem Wronkou. Poprvé vyjde v jeden okamžik v češtině i polštině, dříve vždy nejprve dokončila jednu jazykovou verzi a pustila se do druhé.

„Ta pauza je spíš důsledkem toho, že jsem s Leškem pracovala hodně intenzivně,“ odmítla, že by odstup byl způsoben mateřstvím. „Každý rok jsem vydávala desku. Polskou, českou a tak pořád dál. Takhle jsem vydala pět alb, ale vlastně jich bylo deset,“ vysvětluje. „Ale hlavně jsem dlouho nevěděla, o čem desku natočit. Nepřišlo mi, že mám prožito natolik, abych měla dost emocí, ze kterých bych se chtěla vyzpívat. Potřebovala jsem mít čas něco zažít, možná i dospět,“ říká zpěvačka a dle dosavadních singlů se zdá, že zažila, co k inspiraci potřebovala.

Kromě osobních prožitků bylo pro vznik desky podstatné i setkání se songwriterem Janem Vávrou, který zpěvačce pomohl uspořádat a rozpracovat vršící se hromadu nápadů a demo nahrávek a s novým albem ji pomáhá. Přestože na textech Farna spolupracovala s řadou songwriterů, uvědomila si, že na prvním místě je pro ni autenticita. Zpívat cizí texty už nebylo dost, cítila potřebu být u jejich vzniku. „Nikdo nezvládne být lepší v bytí tebou než ty sám. Určitě nejsem tak dobrý songwriter jako autoři Měls mě vůbec rád nebo Boků. Ale ten autentický pocit je pro mě z dlouhodobého hlediska nejdůležitější. Došlo mi to s dobou. To, jak zpívám začalo být málo,“ vysvětluje zpěvačka, proč bude její nová deska výrazně autorská. „Mohla bych se asi uvelebit a čerpat z toho, co za těch patnáct let vzniklo, a mít to víc komfortní a jisté, ale to není ta cesta, co mě láká.“

Konkrétní datum vydání alba bude oznámeno během pár dnů.

Rozhovor, jenž Ewa Farna vedla s Honzou Vedralem, čtěte v zářijovém Headlineru