Obrázek k článku Ukrajina místo Moskvy. Scorpions upravili text hitu Wind of Change
| Ondřej Horák | Foto: Marc Theis / SH

Ukrajina místo Moskvy. Scorpions upravili text hitu Wind of Change

Největší hit německé hardrockové kapely Scorpions doznal ve světle aktuálních událostí změn. Zpěvák Klaus Maine během koncertu změnil slova a zpívá o Ukrajině.

„Poprvé jsme v Sovětském svazu viděli bistro s pizzou nebo červený náklaďák s Coca-Colou. Nechápali jsme, jak je to možné,“ popsal kytarista Matthias Jabs atmosféru Music Peace Festivalu v Moskvě, která v létě 1989 zavdala vzniku jejich největšího hitu Wind of Change.
„Mluvili jsme s fanoušky, byli to ještě děti a říkali, že se poměry se mění. Sovětský svaz nedlouho nato opravdu zkolaboval a celý svět se změnil,“ dodal v rozhovoru, který najdete v březnovém vydání magazínu Headliner.
Scorpions jsou v současnosti jsou na rezidenci v Las Vegas, kde mají do půlky dubna odehrát ještě zhruba tucet koncertů. Na tom z 27. března frontman Klaus Maine pozměnil první slova balady a místo „I follow the Moskva / down to Gorky Park“ zazpíval „Now listen to my heart, it says Ukraine”. Píseň, jež se stala součástí soundtracku pádu Berlínské zdi, předtím věnoval ukrajinskému lidu.
Scorpions odehráli svůj první koncert na půdě současného Ruska v březnu 1988, konkrétně v Petrohradu, tehdejším Leningradu, a jsou tam velmi populární dodnes. Za jejich fanouška se označil například i Dmitrij Medveděv, bývalý prezident a současný premiér Ruské federace, která od 23. března vede agresivní válku na Ukrajině.