Obrázek k článku Tři Anděly získala Lenka Dusilová, Robert Křesťan vstoupil do Síně slávy
| Redakce

Tři Anděly získala Lenka Dusilová, Robert Křesťan vstoupil do Síně slávy

Jubilejní třicátý ročník Cen Anděl proběhl podbně jako minulý netradičně. Unikátní živě zahraná a zazpívaná předtočená vystoupení se střídala s vyhlašováním vítězů v přímém přenosu. Večerem provázela zpěvem i řečí Ewa Farna. Koho Česká hudební akademie ocenila?

„Ono se toho moc neodehrálo, ale dobré hudby vlastně nevzniklo málo,“ zpívala Farna v úvodu večera, během něhož bylo rozdáno patnáct zlatých Andělů. Tři z nich v hlavních kategoriích získala Lenka Dusilová. Její Řeka neproměnila pouze jedinou nominaci. Zvítězila v kategoriích Album, Sólová interpretka a Skladba (za singl Vlákna).

„To, jak jednoznačně Řeka u akademiků uspěla, jen potvrzuje, že se Lence Dusilové povedla výjimečná nahrávka. Přestože dnešní doba a hudební průmysl stojí a padá především s produkcí singlů rychlé spotřeby, albem roku se stalo komplexně vystavěné dílo, které vyžaduje nerušený a pozorný poslech v celku. A které tu bezesporu vydrží déle než jeden rok,” okomentoval úspěch Řeky předseda České hudební akademie Honza Vedral.

Další umělec, jenž si z ceremoniálu odnesl víc než jednu sošku, je Robert Křesťan. V rámci slavnostního večera vystoupil se svou kapelou Druhá tráva. Za nahrávku Díl první, jež vznikla ve spolupráci s britským producentem Eddiem Stevensem, skupina získala ocenění v kategorii Folk. Druhá soška Křesťanovi náleží coby čerstvému členovi andělské Síně slávy.

Celá řada Andělů se šalmají  od Jaroslava Róny připadla letos do rukou mladé generace. A to i v hlavních kategoriích. V kategorii Objev, již vyhrála zpěvačka Kateřina Marie Tichá se svým debutem Sami, to je méně neobvyklé než v kategorii Sólový interpret, kterým se stal zpěvák 7krát3. Svůj debut Promiň přitom vydal teprve před dvěma lety. Bert & Friends a režisér Pavel Borovička zvítězili v kategorii Videoklip. V žánrové kategorii Alternativa a elektronika bodovala Amelie Siba se svým prvním albem Dye My Hair.

Silným momentem večera byla pocta Davidu Stypkovi. Jeho kapela Bandjeez zahrála společně s Ewou Farnou, Miraiem a Kateřinou Marií Tichou skladbu Kříž. Za jejich zády byla promítána jména dalších hudebníků, kteří v loňském roce zemřeli. 

Vítězové Cen Anděl Coca-Cola 2020:

Síň slávy

Robert Křesťan

Album

Lenka Dusilová – Řeka

Skladba

Lenka Dusilová – Vlákna

Skupina

Tata Bojs – Jedna nula

Sólová interpretka

Lenka Dusilová – Řeka

Sólový interpret

7krát3 – I

Objev

Kateřina Marie Tichá – Sami

Videoklip

Bert & Friends – Piš mi básně (režie: Pavel Borovička)

Slovenské album

Le Payaco – Pohybliví v nehybnom

Alternativa a elektronika

Amelie Siba – Dye My Hair

Folk

Robert Křesťan & Druhá tráva – Díl první

Jazz

Tomáš Liška & Invisible World – Hope

Klasika

Jan Bartoš, Jakub Hrůša a Symfonický orchestr Českého rozhlasu – Novák: Klavírní koncert, Toman a lesní panna

Rap

Yzomandias – Prozyum

Rock

Kurtizány z 25. Avenue – Honzíkova cesta

Lucie Hájková z pořádající agentury LUFF PRODUCTION doufá, že příště už se ceremoniál bude konat celý naživo i s publikem, a ještě se dotáhnou oslavy letošního jubilea. K letošnímu předávání říká: „I tentokrát jsme chtěli připravit originální a atraktivní formát pořadu, ze kterého se ale nevytratí emoce a spontánnost. Jsme rádi, že se nám letos povedlo živý charakter Andělů alespoň částečně zachovat. Všechna vystoupení vznikala v jednom studiu, které vždy procházelo kompletní proměnou. Pro každé vystoupení jsme vytvářeli unikátní prostředí a atmosféru a věříme, že se nám společně s interprety podařilo vytvořit klipy, které diváci ocení po hudební i vizuální stránce.”

Společnost Coca Cola, titulární partner, v souvislosti s Cenami Anděl vyhlásila multižánrovou cenu popularity nazvanou Coca-Cola cena fanoušků, o jejímž vítězi rozhodovala veřejnost prostřednictvím online hlasování. Vítězem je Viktor Sheen.