Obrázek k článku „Toto je naše labutí píseň.“ Eagles vyrazí na rozlučkové turné
| Jarda Konáš | Foto: George Holz

„Toto je naše labutí píseň.“ Eagles vyrazí na rozlučkové turné

Další slavná kapela se loučí s fanoušky. Tentokrát oznámili konec Eagles, zatím však nikdo neví, jak dlouho rozlučka potrvá. Už podle názvu posledního turné je zřejmé, že krátké loučení to nebude.

„Nic netrvá věčně a přišel náš čas, abychom uzavřeli kruh,“ praví mimo jiné Eagles v dojemném prohlášení zveřejněném na jejich webu. Svůj vděk v textu vyjadřují téměř každému, od fanoušků až po bedňáky, a poodhalují následující plány, byť prozatím zůstávají trochu v mlze.

„Po více než dvaapadesáti letech koncertování a stálého vyprodávání hal a stadionů po celém světě vyrazí Eagles na své poslední turné The Long Goodbye,“ stojí v prohlášení zároveň s prvními oznámenými termíny. Kapela během podzimu projede třináct měst napříč Spojenými státy. Ovšem to je jen začátek. Turné je zatím ve fázi plánování, další termíny bude skupina doplňovat a nevylučuje, že se do některých měst vrátí ještě jednou. A protože naznačují – v závislosti na bookingu koncertů a poptávce fanoušků – vystupování až do roku 2025, dá se předpokládat, že z The Long Goodbye bude celosvětové rozlučkové turné i s evropskou částí. „Toto je naše labutí píseň, ale hudba bude žít dál,“ uzavírají na webu své prohlášení.

Eagles patří mezi legendy amerického country rocku, žánru, který sice do Česka pořádně nikdy neproniknul, ale na tamní scéně hrál významnou roli. Během sedmdesátých let se mu prakticky nedalo uniknout a jeho zásah na scéně byl nepřehlédnutelný. Kromě toho, že ovlivnil řadu dalších muzikantů a jeho poetika pronikala i do filmů a širší popkultury, doslova dodal hudbě novou dimenzi. Country rockové kapely jako Crosby, Stills, Nash a Young nebo právě Eagles byly první, jejichž publiku nestačily do té doby klasické koncertní sály a muselo se začít plánovat turné v mnohem větším měřítku – na stadionech a ve sportovních halách. Dnes naprostý standard, jehož průkopníkem byly americké folkrockové kapely. Výše zmíněná citace Eagles o kapele vyprodávajících konstantně haly tak nezní jako samochvála, je celkem věcnou reflexí tehdejší role kapely na scéně. A to nemluvíme o nahrávkách, na debutové Eagles nebo Desperado bude přísahat kdejaký žánrový fanoušek, Hotel California díky stejnojmennému singlu zase přinesla country rock k posluchačům, kteří o něm do té doby třeba ani neslyšeli.  

I proto bude stát za to na Eagles zajít, pokud nakonec vyrazí i do té Evropy. Na tom koncertě se totiž uzavře symbolický kruh, jaký kdysi doopravdy odstartovali. A až pak tito muzikanti skutečně pověsí nástroje na stěnu a půjdou do důchodu, country rock bude zase o něco chudší, bez ohledu na to, co si o kapele myslí Dude Lebowski.