Obrázek k článku Nejúspěšnější české autorky? Vladařkou rádií je Gabriela Osvaldová
| Honza Vedral | Foto: Profimedia

Nejúspěšnější české autorky? Vladařkou rádií je Gabriela Osvaldová

Unikátní žebříček Headlineru ukazuje nejúspěšnější české autorky v rádiích. Které ženské písně byly nejhranější loni a které jsou hity už deset let? A jak to, že za většinou z nich stojí právě Gabriela Osvaldová?

Jak je na tom český ženský pop? V pokračování speciálu Headlineru o nejúspěšnějších českých autorkách přinášíme žebříček skladeb, které dle statistik Ochranného svazu autorského nejčastěji zněly a zní z českých rádií. Kolik se toho změnilo za posledních deset let? A změnilo se vůbec něco?

Nejúspěšnější autorky desetiletí v rádiích

1. Gabriela Osvaldová

Počet užití: 291 270

To, že jsou česká rádia konzervativní, je známá věc. A o tom, kdo jsou jejich královny, není sporu. Nejúspěšnější autorkou posledních deseti let je textařka Gabriela Osvaldová a zejména její práce pro Lucii Bílou. Píseň Esemes vyšla na šestém albu zpěvačky nazvaném Jampadampa v roce 2003 a z tuzemského éteru nezmizela. Český je jen text. V originále se píseň eSeMes jmenovala You.

Nejúspěšnější song: Lucie Bílá – eSeMes

2. Hana Sorrosová

Počet užití: 227 741

Nejvíc textů napsala Hana Sorrosová, která dovede tvořit velmi obratně i na objednávku, pro svou dceru Lucii Vondráčkovou. Její největší rádiový hit za posledních deset let ovšem zpívá její švagrová Helena Vondráčková. „Chtěla jsem napsat průraznou sexy písničku o tom, jak si dva nemůžou pomoct a táhne je to k sobě,“ řekla Sorrosová o skladbě Dlouhá noc, která vznikla na hudbu Michala Davida. Písni nikdo příliš nevěřil, je až na konci alba Vodopád z roku 2000 a vydavatelství ji nenasadilo ani jako singl. Ale v éteru boduje už přes dvacet let. A nejen tam.

Nej song: Helena Vondráčková – Dlouhá noc

3. Lenka Filipová

Počet užití: 142 164

Mezi nejhranější ženy v českém rádiovém éteru za posledních deset let patří také Lenka Filipová. A to dokonce se skladbou z roku 1987, ke které napsala hudbu a textem ji opatřil Zdeněk Rytíř. Za všechno může dramaturgova sázka na jistotu, chtělo by se parafrázovat název hitu, který lze v tomto světle bez pochyby označit za nesmrtelný.

Nej song: Lenka Filipová – Za všechno může čas

4. Jiřina Fikejzová

Počet užití: 131 886

První dáma českého textařského řemesla zemřela před dvěma lety. Její slova ale rezonují dodnes. Nejvíc česká verze písně, jejíž originál složil už v roce 1955 folkař Pete Seeger a hit z něj v roce 1961, v domnění, že jde o tradicionál, udělali The Kingston Trio. Skladbu zpíval v angličtině i češtině kdekdo. Nejslavnější verze s textem Fikejzové mají na kontě Judita Čeřovská, Marta Kubišová a Marie Rottrová.

Nej song: Judita Čeřovská – Kde ty kytky jsou

5. Haňa Navarová

Počet užití: 120 514

Skladby pro děti znějí hodně i v rádiu. Důkazem budiž páté místo pro skladatelku, zpěvačku a herečku známou z divadla Sklep Haňu Navarovou. Ta je vedle Petra Skoumala a Daniela Dobiáše mimo jiné i autorkou hudby pro dětský zpěvník Jana Vodňanského Dejte mi pastelku, nakreslím pejska. A její nejúspěšnější skladba? Inu, Permonická.

Nej song – Jan Vodňanský, Haňa Navarová: Permonická

Nejúspěšnější autorky roku 2021 v rádiích

1. Gabriela Osvaldová

Počet užití: 31 491

Autorka zůstává, královna popu se mění. V roce 2021 Ewa Farna vydala posluchači i kritiky skvěle přijaté album Tělo. Jejím nejhranějším hitem a zároveň nejhranější „ženskou“ písní ale loni zůstala skladba Všechno nebo nic, kterou ke stejnojmennému filmu hudbou opatřil René Rypar.

Nej song: Ewa Farna – Všechno nebo nic

2. Hana Sorrosová

Počet užití: 28 911

V severonorském městě Tromso, které leží 350 kilometrů nad polárním kruhem, trvá polární noc zhruba dva měsíce. A prý se nezdá, že by to životy tamních lidí nějak zvlášť ovlivňovalo. Dlouhá noc Hany Sorrosové, Michala Davida a Heleny Vondráčkové ovšem trvá již dvaadvacet let. A je téměř jisté, že to už nějaký vliv má.

Nej song: Helena Vondráčková – Dlouhá noc

3. Jana Ivanović-Infeldová

Počet užití: 21 755

Textařka Jana Ivanović-Infeldová o sobě dala poprvé vědět v kapele Jananas. Právě v ní se autorsky setkala s Janem Vávrou, kterému se daří měnit způsob tvorby na tuzemské popové scéně prostřednictvím song writing kempů. Spolupodepsaní jsou i pod singlem Křídla, který vyšel na albu City in the City kapely Like-It. Klip se Štěpánem Kozubem vyšel v červnu 2020. V českém éteru píseň rezonovala i loni.

Nej song: Like-it – Křídla

4. Míša Růžičková

Počet užití: 21 480

„Každý, kdo se umí smát, každý, kdo má Barbie rád, může se mnou tancovat.“ Míša Růžičková tvoří písně pro děti, věrna tradici dětské hudby od Maxim Turbulenc. Bezesporu tak patří mezi autorky a interpretky, díky nimž se nejmladší generace možná jednou postará o kontinuitu diskotékového nevkusu nejen v tuzemských rádiích. Její nejúspěšnější písní je Barbie a druhou skladba s názvem Ouky kouky.

Nej song: Míša Růžičková – Barbie

5. Alice Springs

Počet užití: 16 585

V devadesátých letech platila za naději české popové scény. Když v roce 1995 vydala album Just a svou titulní píseň opatřila českým textem, zrodila se Jízda, a Alice Taťounová zvaná Springs se stala andělským objevem roku. Kdo by tehdy tipoval, že i v roce 2021 to bude pátá nejhranější „ženská“ píseň v českých rádiích. Zvlášť když o její autorce od roku 2008, kdy vydala album Piano, není ani vidu. Slechu evidentně ano.

Nej song: Alice Springs – Jízda