Obrázek k článku Nejúspěšnější české autorky? Na internetu má Bára Poláková důvod být nafrněná
| Honza Vedral | Foto: Petr Kurečka

Nejúspěšnější české autorky? Na internetu má Bára Poláková důvod být nafrněná

Unikátní žebříček Headlineru ukazuje nejúspěšnější české autorky v digitálním prostředí. Které ženské písně byly nejhranější loni a které jsou v online prostředí hity už deset let?

Jak je na tom český ženský pop? V pokračování speciálu Headlineru o nejúspěšnějších českých autorkách přinášíme po přehledu největších rádiových hitů i žebříček skladeb, které si dle statistik Ochranného svazu autorského lidé nejčastěji pouštěli online. Kolik se toho změnilo za posledních deset let? A změnilo se vůbec něco?

Nejúspěšnější autorky desetiletí - online

1. Barbora Poláková

Počet užití: 147 852 236

Platinová deska, skladba a objev roku 2015… úspěšný singl Nafrněná z debutového alba Barbory Polákové, pod nímž jsou podepsaní i David Hlaváč a Jan P. Muchow, reálně profackoval tuzemskou populární hudbu. A právě Bára Poláková svojí „ženskou hymnou“ ukázala, že všechno nemusí být jen zavedená selanka a hlazení po srsti. Je skvělé, že teď její úspěch potvrdila i čísla.

Nej song: Barbora Poláková: Nafrněná

2. Hana Sorrosová

Počet užití: 113 652 568

Druhé místo v digitálu už je o dost konzervativnější. I v online světě je jednou z nejúspěšnějších autorek Hana Sorrosová. A její nejhranější písní duet o lásce, který napsala pro Michala Davida a svou dceru Lucku Vondráčkovou.

Nej song: Michal David a Lucka Vondráčková: Byla to láska

3. Miroslava Miškechová

Počet užití: 81 690 728

Na třetím místě boduje slovenská písničkářka Mirka Miškechová, a to zejména díky dvěma hitům, které napsala společně s Xindlem X. Písničku Cudzinka v tvojej zemi s ním společně i nazpívala. Její druhá nejúspěšnější skladba v digitálu vznikla pro kapelu Slza. Jmenuje se Na srdci a vyšla na albu Holomráz.

Nej song: Xindl X a Mirka Miškechová: Cudzinka v tvojej zemi

4. Celeste Buckingham

Počet užití: 73 074 066

Svou nejúspěšnější píseň Never Had zpěvačka Celeste Buckingham kupodivu nenapsala pro sebe, ale pro kolegyni ze Superstar Moniku Bagárovou. Její vlastní hit Run, Run, Run má ale takřka srovnatelný počet přehrání.

Nej song: Monika Bagárová: Never Had

5. Šárka Geroldová

Počet užití: 69 433 796

Veřejně je známá spíš pod svým rapperským jménem Sharkass, ale úspěchy sbírá hlavně jako autorka. Její nejúspěšnější texty na internetu proslavil zpěvák Jan Bendig. U posluchačů bodovaly ale i duety Bendiga s Markétou Konvičkovou.

Nej song: Jan Bendig: Řekni mi

Nejúspěšnější autorky roku 2021 - online

1. Jana Ivanović-Infeldová

Počet užití: 14 912 558

Dalším úspěšným příkladem autorské spolupráce Jany Infeldové a Jana Vávry je skladba, kterou v roce 2018 napsali na zakázku pro Supraphon ke stému výročí Československa. Na úspěchu skladby se podepsalo i to, že jde o hromadnou píseň hvězd tuzemské populární hudby od Marka Ztraceného přes Ewu Farnou až po Vaška Bláhu z Divokýho Billa. Není bez zajímavosti, že druhou nejúspěšnější skladbou Infeldové bylo v roce 2021 aktuální Tělo od Ewy Farne.

Nej song: Různí: Za sto let

2. Šárka Geroldová

Počet užití: 10 258 647

Jan Bendig je v online prostředí větší hvězda, než by se mohlo zdát. A hlavně díky písním pro něj patří Šárka Geroldová mezi nejúspěšnější současné autorky. V roce 2021 stále bodovala zejména jejich skladba Viva La Vida z roku 2019, v níž zpívá i Monika Bagárová.

Nej song: Jan Bendig ft. Monika Bagárová: Viva La Vida

3. Barbora Poláková

Počet užití: 9 745 502

Vzhledem k tomu, jak rychle se střídají trendy v digitálním prostředí, se může zdát, že na každou novou píseň brzy padne prach. Ale i tady jsou evergreeny. K Nafrněné od Barbory Polákové se lidé vraceli více než třikrát tolik, než k její aktuálnější skladbě Poď si, kterou natočila s Evou Samkovou.

Nej song: Barbora Poláková: Nafrněná

4. Hana Sorrosová

Počet užití: 9 445 512

Díky kombinaci hitů pro Michala Davida a Lucii Vondráčkovou nemůže ani za rok 2021 v žebříčku nejúspěšnějších autorek chybět Hana Sorrosová. Nejvíce užití měla i tentokrát Dlouhá noc. Jak jinak.

Nej song: Helena Vondráčková: Dlouhá noc

5. Gabriela Osvaldová

Počet užití: 7 911 086

Ani Gabriela Osvaldová se v online prostředí se svými texty neztratila. Nejúspěšnější jsou přitom její filmové písně. Nejvíce ta pro Ewu Farnou k písni Všechno nebo nic. Ale velmi dobře v roce 2021 rezonovala i Andělská, kterou s Ondřejem Soukupem napsali v roce 2016 jako duet Karla Gotta s dcerou Charlotte Ellou pro film Anděl páně 2.

Nej song: Ewa Farna: Všechno nebo nic