Obrázek k článku Nejtvrdší muzika podzimu. Pět desek, které chcete slyšet
| Lukáš Rešl | Foto: Nervosa / Press

Nejtvrdší muzika podzimu. Pět desek, které chcete slyšet

Letošní září je z hlediska vydávání nových desek velmi plodné. Jsme teprve v polovině a už si metaloví fanoušci mohli poslechnout nové album thrashmetalových Bio-Cancer, třetí řadovku australských metalcorových komet Polaris nebo devátou desku deathmetalové sekačky Dying Fetus. Do konce měsíce má navíc vyjít ještě celá řada dalších zajímavých desek.

Nové metalové muziky teď vychází opravdu mnoho a je těžké objektivně posoudit, jaká z nich je vlastně ta nejočekávanější. Chystá se šestnáctá studiová deska dnes již legendárních deathařů Cannibal Corpse, živé album kultovních satanášů Mayhem, i druhá sólovka Coreyho Taylora ze Slipknot. V mraku novinek se však skrývají i další zajímavé desky, které stojí za pozornost.

TesseracT - War of Being

Nerovná nádhera

Na progresivní metalové scéně snad v současné době není zvučnější jméno, než jsou britští TesseracT. Při jejich matematicky přesné rytmice a potemnělých melodiích naskakuje husí kůže a člověk vlastně vůbec nechápe, jak jsou tihle výborní muzikanti schopni si složitě komponované skladby zapamatovat. V podstatě nic není v jejich podání rovné, jednodušší sloky o čtyřech akordech od nich tedy rozhodně nečekejte. Přitom se jejich technicky promakaný a značně dynamický metal příjemně poslouchá díky skvěle produkci a vypiplanému zvuku. Již v pátek (15. září) vychází téhle pětičlenné partě páté studiové album s názvem War of Being a podle několika málo ukázek se zdá, že se bude jednat opět o velkolepou záležitost.

Thy Art Is Murder – Godlike

Hvězdy deathcoru s další náloží

Ve stejný den jako War of Being vychází také šestá studiová deska australských deathcorových mesiášů Thy Art Is Murder. Tahle skupina je stále populárnější a na velkých festivalech je často vidět mezi nejvýraznějšími jmény. Kouzlo téhle démonické sebranky tkví vyjma suverénního muzikantství také v nápaditém pojetí brutálního deathcoru s dominantním vokálem frontmana Chrise "CJ" McMahona. Z chystané novinky Godlike skupina před vydáním zveřejnila singl Blood Throne, kterým dala jasně najevo, že ze své nekompromisní jízdy nehodlá v žádném případě polevit.

Resolve – Human

Tvrdá jemnost

Francouzští posthardcoroví harcovníci Resolve patří bezesporu mezi to nejzajímavější, co dnes mladá corová scéna přináší. Ještě před samotným vydáním druhé řadové desky Human, vypustila talentovaná smečka několik singlů, které fascinují svou energií a určitou melancholičností díky nesmírně chytlavému vokálu Anthonyho Diliberta. Tomu nedělá žádný problém přecházet z melodických až popových vokálů do ostrých metalových screamů. Zábavné je na kapele také jejich využití působivých samplů, které v pozadí kytarových melodií společně utváří parádní atmosféru.

Code Orange – The Above

Metalová šílenost 

Jednou z nejpodivnějších formacích současné corové scény jsou američtí Code Orange, kteří původně začínali jako metalcorová skupina kombinující těžkou elektroniku s ostrými kytarami. Díky tomu si vysloužili pověst velmi tvrdé skupiny s šílenými sekanými riffy, které se zabodávají do ušních boltců. Jenže čas plyne a Code Orange se s několika změnami v sestavě za poslední roky vyprofilovali do role alternativní metalové party, jejíž současnou tvorbu byste si s jejich staršími alby jen těžko dokázali spojit. Tuze originální pojetí jejich metalu prezentují ukázky z desky The Above, jež vychází 29. září. Že by Code Orange posunuli metal zase do jiné dimenze?

Nervosa – Jailbreak

Dámy v akci

Čistě ženských metalových formací na scéně není mnoho, a i díky tomu je brazilská Nervosa jednou z nejzajímavějších thrashmetalových kapel současnosti. Na svém kontě má již čtyři studiová alba a koncem září vychází páté s titulem Jailbreak. Navzdory neustálým změnám v sestavě zůstává Nervosa nadále čistě dámskou thrashmetalovou sbíječkou s výraznou osobností kytaristky a zároveň frontwomanky Priky Amaral, která tenhle projekt táhne od založení. Na novém albu se právě ona poprvé zhostila role hlavní vokalistky a nutno podotknout, že několik ukázek z chystané novinky zní opravdu našlapaně.