Obrázek k článku Na chystaných koncertech The Prodigy bude i zesnulý Keith Flint. Postarají se o to lasery
| Liv Boková | Foto: Exit festival

Na chystaných koncertech The Prodigy bude i zesnulý Keith Flint. Postarají se o to lasery

Ikony elektronické taneční hudby The Prodigy příští rok chystají první turné bez zesnulého Keitha Flinta. Kromě samostatných koncertů vystoupí i na vybraných letních festivalech, včetně čerstvě potvrzeného srbského EXITu, který slibuje speciální světelnou show.

O třetí adventní neděli také naznačili, že by příští rok už konečně mohla přijít nová muzika. Na sociálních sítích totiž zveřejnili společnou fotku s komentářem: „Vánoční drinky s klukama, formujeme se do útočného režimu, bavíme se o nových melodiích, rok 2023 bude speciální!“ Přidali také výmluvné hashtagy #theprodigy #weliveforever #2023anewwaveoffire. Jestli pracují na něčem od nuly nebo využijí materiál, který vznikal v době, kdy bylo ještě základní trio Keith Flint, Liam Howlett a Maxim Reality kompletní, zatím není jasné.

Dosud poslední, sedmé studiové album No Tourists vyšlo před více než čtyřmi lety. Necelé čtyři měsíce poté si vzal život tehdy devětačtyřicetiletý hlavní zpěvák Keith Flint a kolem hlučných The Prodigy na delší dobu zavládlo ticho. Po více než ročním mlčení oznámil lídr a hlavní tvůrce hudby Liam Howlett, že kapela bude pokračovat a o několik měsíců později, že se počítá i s novou muzikou. Bez podrobností. Nic konkrétního, krom jména režiséra a dlouholetého spolupracovníka Paula Dugdalea se dosud neví ani o plánovaném dokumentu mapujícím historii kapely.

Nejistota panovala i kolem případných koncertů, ale jen do letošního března, kdy The Prodigy oznámili deset červencových klubovek v Británii na oslavu čtvrt století alba The Fat of the Land, z něhož pochází monster hity Firestarter, Breathe a Smack My Bitch Up, opatřené ve své době pobuřujícími videoklipy. Koncerty měly ohromný ohlas a komentáře pod fanouškovskými videi jsou plné proseb, přání a výzev, aby se kapela vrátila i na pódia v dalších zemích. Koncem října byly vyslyšeny, The Prodigy oznámili koncerty napříč Evropou a hodlají přidávat další.

Čerstvou novinkou je účast kapely na EXITu v Srbsku, kam se The Prodigy rádi vracejí. V minulosti tento multižánrový festival s převládajícím tanečním programem označili jako svůj nejoblíbenější. „Mnozí si mysleli, včetně samotné kapely, že The Prodigy po té tragédii přestanou vystupovat. Comebackové koncerty v Londýně ale ukázaly, že oheň v nich hoří silněji než kdy dřív,“ uvedl zakladatel a generální ředitel festivalu Dušan Kovačević. „V červenci budeme svědky důležitého okamžiku hudební historie, který vyvrcholí speciální laserovou projekcí Keitha Flinta,” dodal.

Druhým headlinerem bude DJská a producentská star Skrillex. Kromě nové, drsnější image by mohl také on přijet představit čerstvý hudební materiál. Jeho jediné plnohodnotné album Recess pochází už z roku 2014 a od té doby vydává pouze samostatné tracky, produkuje alba jiných umělců a opakovaně zmiňuje, že pracuje rovnou na dvou nových albech. V květnu kvůli tomu dokonce skrečoval dvě obří vystoupení, a tak by se konečně opravdu mohla zhmotnit.

Pořadatelé akce s více než dvacetiletou historií, jejíž příští ročník se v zejména v nočních hodinách mystické Petrovaradínské pevnosti ve městě Novi Sad uskuteční od 6. do 9. července 2023, ke dvěma headlinerům přidali také nálož dalších hudebních lákadel. Na EXITu, kam se jezdí za muzikou i celkovým zážitkem, vystoupí také post-punkoví Viagra Boys či jména jako Vintage Culture, Indira Paganotto, The Toasters, Cockney Rejects a řada dalších.