Obrázek k článku Provokatérka Beth Ditto je zpátky v Gossip. Nové album představí  i v Praze
| Lukáš Rešl | Foto: Cody Critcheloe

Provokatérka Beth Ditto je zpátky v Gossip. Nové album představí i v Praze

Americké trio Gossip loni ohlásilo velkolepý comeback a na letošní březen chystá šestou studiovou desku. Kapela, k jejímž nejúspěšnějším skladbám se počítá hit Heavy Cross, k ní chystá turné se zastávkou v pražském klubu SaSaZu, kde se představí 26. června 2024.

Zásadní postavou je zde frontwoman Beth Ditto, která Gossip založila v roce 1999 v Searcy v Arkansasu. Po sedmnácti letech skupinu, kterou dále tvořili multiinstrumentalista Brace Paine a bubenice Hannah Blilie, rozpustila. Bylo to v roce 2016 a Ditto si přála se věnovat vlastní sólové dráze a také kariéře v módním průmyslu. V listopadu minulého roku však kapela přišla s překvapivou zprávou. Po více než sedmi letech vydala nový singl Crazy Again a oznámila vydání nového alba Real Power, jež vyjde letos v březnu. Gossip na něm spolupracovali s Rickem Rubinem, který se staral o jejich zásadní nahrávku Music For Men.

„Když jsme začínali, byli Gossip hodně o útěku,  to bylo ústřední téma naší hudby… Přežívali jsme. Vzešli jsme z ničeho a dostali jsme se z toho. A být zde o 20 let později a pořád společně tvořit hudbu je prostě neuvěřitelné,“ říká k návratu na pódia Ditto. „Vracíme se po letech. Silní, cílevědomí, s obrovskou radostí a vděčností. Zároveň ze sebe dostáváme tu 'fuck-the-world' energii,“ doplňuje ji Blille.

Skupina se vrací na pódia ve stejné sestavě, která se finálně zformovala v roce 2004. Právě v této formaci zvládla nahrát tři studiové desky. Ještě předtím, díky Standing in the Way of Control, titulní skladbě třetí desky, Gossip získali mezinárodní pozornost a píseň se stala hymnou LGBT komunity. Zásadní kapelní průlom pak přišel především s nahrávkou Music For Men (2009), ze které pochází největší kapelní hit Heavy Cross. Právě tento singl byl velice úspěšný v Německu - v roce 2011 se stal nejdéle prodávanou skladbou v historii tamních hitparád.

Bez ohledu na často stroze oděnou a provokativní Beth Ditto, Gossip rozhodně nejsou jen módními vyvrheli a excentrickými blázny na pódiu. Díky chytlavé směsici rocku, syrového punku, indie a taneční muziky si v průběhu své kariéry vybudovali vlastní a vyzrálý kapelní sound a baví svou koncertní energií. Ta se mimo jiné propisuje i do comebackové písně Crazy Again a také posledního vydaného singlu Real Power. Obě skladby jsou poutavými ochutnávkami nové desky, která je jedním z lákadel očekávaného koncertního návratu rockových výtržníků.