Obrázek k článku Utopie podle Travise Scotta. Příběh nejsledovanějšího amerického rapového alba roku
| Lukáš Rešl | Foto: Sony music

Utopie podle Travise Scotta. Příběh nejsledovanějšího amerického rapového alba roku

Utopia. Tak se jmenuje čtvrtá studiová deska, kterou vydal rapper Travis Scott koncem července. Přestože se dlouho nevědělo, kdy vyjde, jedná se o jednu z nejsledovanějších současných nahrávek v Americe. Její vydání provázela tragická událost, nekonečné soudní tahanice a pravděpodobně i dlouhý proces nahrávání.

Travis Scott patří v současné době mezi ty světové hvězdy pop music, které na sebe upozorňují nejen hudbou, ale také celkovým vystupováním a aktivitou mimo hudební průmysl. O jeho blízkém vztahu s hvězdami současné hiphopové a popové scény ví celý svět a jakákoli zmínka o něm vyvolává diskuze a někdy i řadu kontroverzí. Jedna věc se mu však nedá upřít, a tou je schopnost uspět. Jeho čísla na streamovacích platformách jsou ohromující, stejně jako množství prodané hudby po celém světě.

V současné době má Travis Scott přes šedesát milionů měsíčních posluchačů na Spotify a jeho hudební klipy na Youtube sbírají další miliony. Nové album krom komerčního úspěchu provází také pozitivní reakce z řad médií. Přesto se nad Utopií táhne stín události, která její vydání protáhnula o dva roky.

Hledání nového zvuku

První zmínky o albu se vyrojily již v červenci roku 2020, kdy Scott na svém Instagramu zveřejnil obrázek, na němž pózoval v motorkářské kombinéze nad jakousi řekou nebo mořem. K příspěvku tehdy napsal pouze jedno slovo: Utopia. Od té doby fanoušky neustále informoval o novinkách ze studia a průběhu nahrávání. Ani on sám nejspíš netušil, jak dlouho si budou muset na výsledek počkat.

Už před dvěma lety se Travis Scott o chystané nahrávce rozpovídal v rozhovoru pro módní magazín CR Men a název Utopia vztáhnul na témata jako je zdravotnictví, komunikace, a také, jak být lepším člověkem. „Myslíte si, že utopie je společnost, kde je všechno dobré: zdraví, budovy, architektura… Ne! Jde jen o správné komunikační linky, protože to jsou dystopické sr*čky, ve kterých se právě nacházíme. Je to samá nenávist, nenávist, nenávist, a to všechno čerpá z čeho? Ze špatné komunikace, nekomunikace, nepochopitelné komunikace, neznalosti komunikace,“ rozlítil se Scott.

V témže roce se pak pro další módní médium WWD rozpovídal o samotné podobně desky, která podle něj představuje zcela nový zvuk. Poněkud odvážně ho tehdy popsal jako „psychedelický rock“. Dále to pak upřesnil pro magazín i-D. „Vyvíjím se, spolupracuji s novými lidmi, přináším úplně nový zvuk a úplně novou zvukovou škálu. Chci vytvořit zatraceně nový zvuk. Možná strávím celé dny mlácením hlavou do zdi, abych na to přišel, ale jakmile se mi to podaří, je to jako dokonalá extáze.“

Tragédie na Astroworldu

Spekulace o Utopii utnul začátek listopadu roku 2021 – naděje na vydání velmi rychle pohasly. Travis Scott tehdy vystupoval společně s rapperem Drakem na festivalu Astroworld v americkém Houstonu, který Scott sám pořádal. Rapper je znám svými výbušnými koncerty, které ale často doprovázejí i násilné tendence fanoušků, kteří si jeho hudbu divoce užívají. Jenže na Astroworldu došlo při jeho vystoupení k davovému šílenství, které si vyžádalo osm mrtvých a další stovky zraněných. Mezi oběťmi bylo i jedno dítě.

Travis Scott byl následně i s Drakem obžalován z viny na tragédii, oba dva rappeři totiž údajně ignorovali chování fanoušků a nikterak proti chování davu nezakročili. Špatný mediální obraz a nejistota vyvolala další vlnu reakcí. Teprve až v červnu 2023 vyšlo najevo, že Travis Scott ani Drake nebudou za incident trestně stíhání. O Utopii bylo ticho po pěšině.

Odložení pyramidové premiéry

Ještě v průběhu nevyjasněného soudního zkoumání. začátkem srpna 2022 ale Travis Scott oznámil turné s názvem Road to Utopia. V květnu 2023 se pak na internetu objevily fotografie Scotta a jeho bodyguarda držícího kufřík s nápisem Utopia. Koncem června pak Scott aktualizoval své webové stránky s logem Utopia a dekódovaným odkazem na předobjednávku. Dlouho očekávané album bylo konečně na světě.

Ale ani pak problémy neustaly. Začátkem července rapper oznámil k uvedení alba Utopia speciální událost, chtělo ho 28. července živě předvést v Egyptě u pyramid v Gíze. Společnost Live Nation však následně oznámila, že se zahajovací večírek ruší kvůli produkčním problémům a komplikacím při stavbě pódia v poušti. Scott na to v sérii tweetů reagoval, že hledá nové datum a hodlá k Utopii pořádat další čtyři poslechové večírky.

Album plné hvězd

Utopia obsahuje 19 skladeb s více než hodinovou stopáží, přičemž první track z desky Scott živě prezentoval na módní přehlídce Cactus Jack for Dior Summer 2022 již v červnu 2021. Jednalo se o singl Lost Forever. V srpnu 2022 Scott překvapil fanoušky v londýnské O2 Areně, kde poprvé zahrál píseň God’s Country. Ta se přitom měla původně objevit na desátém studiovém albu Donda od Kanyeho Westa. Dodnes se spekuluje, zda West Scottovi píseň daroval, aby ji použil právě pro Utopii.

A konečně letos v květnu Scott představil hlavní singl Utopie, skladbu K-pop, v níž hostují rapper a zpěvák Bad Bunny a především kanadský fenomén The Weeknd. I další jména hostů na albu jsou hvězdná. V písni Delresto (Echoes) se objevuje
Beyoncé, Drake podpořil skladbu Meltdown a na produkci Modern Jam se podílel
Guy-Manuel de Homem-Christo z Daft Punk. Mezi dalšími hosty jsou i Kayne West nebo britský zpěvák James Blake.

Z hlediska současného popu jde o opravdu nabušenou nahrávku, která by mohla výrazně promluvit i do letošních Grammy. Ukazuje, že v době, kdy hip hop slaví 50 let od svého vzniku, se má podoba žánru pořád kam vyvíjet. Popularita rapu a Travise Scotta totiž žádnou utopií není.