Obrázek k článku Stoupající hvězda českého popu Sofian Medjmedj zakončí úspěšnou pontonovou sezónu
| Šárka Hellerová | Foto: Mojmír Ševčík

Stoupající hvězda českého popu Sofian Medjmedj zakončí úspěšnou pontonovou sezónu

Léto uteklo jako voda Vltavy kolem Střeleckého ostrova a s ním končí letošní koncertní série Headliner Pontonů. O její završení se 11. září postarají Sofian Medjmedj, který letos vydal album PORTIMÃO, a další ještě čerstvější hudební objev Purpl Boi.

Hvězdy září v září, říkává se na středních školách během maturitních zkoušek žákům, kteří propadli. Platit to bude i co se týče koncertní série Headliner Pontonů – ačkoliv tady o propadávání nemůže být řeč, jen o té příslovečné záři. Poslední letošní Ponton naopak obsadí premianti současné hudební scény – Sofian Medjmedj a Purpl Boi. „Letošní sezóna přinesla opravdu krásné večery na Střeleckém ostrově a tento by měl být pomyslným zlatým vyústěním série,“ říká wlado, dramaturg této zdarma přístupné akce. 

Purpl Boi

Fialový Ponton? Takový bude, až tam vystoupí Purpl Boi. Všestranného multiintrumentalistu a producenta, vlastním jménem Jakuba Svobodu,  můžete znát pod pseudonymem Nèro Scartch z jeho domovské kapely Mydy. Jeho debutová nahrávka vyšla v srpnu loňského roku, EP Purpl Summr ukázalo, jak je talentovaný producent a zároveň hudebník s talentem napsat písničku. Na základě této nahrávky jsme jeho projekt zařadili do letošních 50 nadějí české hudby. „Naléhavá a ponurá psychedelická atmosféra vás doslova pohltí do jeho fialového světa – těším se, jak Boi dokáže tuto hudbu předvést naživo,“ psali jsme o něm.  Letos vydaný singl Healing je jen pokračování jeho slibně se rozvíjející kariéry. Žánrově snadno přirovnatelný třeba k Nine Inch Nails nebo IAMX – kytary a elektronika, od ambientu k industriálu. 

Sofian Medjmedj

„Ukažte mi dalšího českého hudebníka, který začal svojí kariéru v legendárních londýnských studiích Abbey Road,“ pokládá řečnickou otázku wlado. Příběh jeho prvního singlu TV Shows je až pohádkový. V pouhých šestnácti letech vyhrál soutěž s Benem Cristovaem, a tak s ním před sedmi lety svou první písničku nahrál na stejném místě, kde dřív točili Beatles. O rok později pak vyšel jeho první samostatný singl Čekám na zázrak. „Já sám jsem Sofiana objevil až na narozeninách Headlineru v Malostranské besedě. Nějaký popíkář a cíťa, říkal jsem si, ale dostal mě tak, že po koncertě jsem mu šel potřást rukou a pogratulovat, protože takový talent jsem dlouho předtím a ani dlouho potom neviděl,“ vysvětluje dramaturg letošních Pontonů, čím ho zaujal zpěvák, který letos vydal své třetí studiové album PORTIMÃO.